L’Agenda Llatinoamericana 2019 fixa l’objectiu per fer reflexionar a la societat sobre com cuidar l’entorn i la biodiversitat

L’Agenda Llatinoamericana 2019 presentada a Olot fixa els seus principals objectius enguany a reflexionar i donar importància a les petites coses del dia dia. Per això fa una crida a la societat a lluitar per aquestes petites coses des de les accions de la pròpia vida quotidiana . Per aquest motiu aquest any la presentació de l’agenda ha anat a càrrec de Calixto Suarez, un líder indígena representant del poble arhuaco de Colòmbia. La presència del Líder indígena posa de relleu en que la societat actual hem deixat de banda les coses que realment importen en una societat massa estressada.

Calixto Suarez, Líder índigena: “la madre Tierra que tanto hablamos de ella, de la naturaleza…hablar de estos principios fundamentales que hacen parte de nuestra vida. Hemos dado un poco la espalda a la maturaleza, entonces hay que mirar más a la naturaleza”.

En la presentació de l’agenda va intervenir també el geòleg i ambientalista garrotxí, Josep Maria Mallarach. Mallarach ha fet un repàs del que representa per aquestes tribus indígenes mantenir els valors per tal de mantenir l’armonia amb l’entorn.

Josep Maria Mallarach, geòleg: “tenen la major part de les llengües del món, aproximadament el 90% de les llengües del món, per tant una major part de la diversitat cultural del món contemporani és índigena i també una gran part de proporció, desproporcionadament gran, de la diversitat natural. És a dir en els territoris indígenes en general, en tots els escosistemes, es conserva la natura millor que en les àrees on viuen la resta de societats”.

Mallarach convida a reflexionar a la societat i recuperar els deures que tenim per tal de preservar allò que ens sembla que mai s’esgotarà