El Voluntariat per la Llengua celebra el 15è aniversari amb més de 1.300 parelles lingüístiques a la Garrotxa

Enguany el Voluntariat per la Llengua compleix 15 anys. El projecte es va posar en marxa el 2003 i des de llavors més de 1.300 parelles han participat en el projecte on també hi col·laboren una 20a d’establiments i entitats.


Fa 15 anys que es va posar en marxa el Voluntariat per la Llengua. A Olot es va iniciar el projecte com una prova pilot l’any 2003 amb 20 parelles. Des de llavors han estat 1.326 parelles les que han participat en el projecte amb més de 130 parelles els anys de major participació.

Més enllà del número de persones implicades directament en el projecte, el Voluntariat per la Llengua també compta amb la col·laboració  d’una dotzena d’establiments que ofereixen descomptes a les parelles lingüístiques i el suport de 10 entitats i organismes.

Ester Santaló, directora Servei de Català Olot – La Garrotxa: “Els establiments ens permeten fer una xarxa. Donen avantatges a les parelles lingüístiques però també fan xarxa de ciutat perquè una parella quan va al museu o al teatre, segurament per a l’aprenent és una porta més que se li obra per conèixer aquell territori on s’ha instal·lat. Això vol dir que el Voluntariat per la Llengua no és només un projecte de llengua sinó també un projecte social”

Les parelles lingüístiques estan formades per un aprenent, una persona que ja comença a parlar el català però necessita parlar-lo fora de l’àmbit acadèmic i un voluntari que té el català com a llengua habitual. Els dos es comprometen a quedar durant una hora a la setmana, fent alguna activitat de lleure. Una activitat enriquidora per a les dues parts.

Ester Santaló, directora Servei de Català Olot – La Garrotxa: “ La borsa de voluntaris cada any mimava. Tenim poquets voluntaris. A vegades tenim més aprenents que voluntaris i no podem fer totes les parelles lingüístiques que volem fer”

Enguany es celebra la 15a edició del Voluntariat per la Llengua a Olot i per celebrar-ho aquest dijous 8 de novembre es farà un acte obert a tothom, en el que es convida especialment a totes les persones que han format part del projecte i als establiments col·laboradors. L’acte, que es farà a 2/4 de 7 del vespre a Can Monsà, comptarà amb la presencia d’Adama Boiro, mediadora cultural i activista a favor dels drets de les dones que parlarà del concepte d’integració.

x