Més de 30 metges de primària dels centres garrotxins depenents de l’ICS estan convocats a la vaga del 26 al 30 de novembre

Els metges d’atenció primària mantenen la convocatòria de vaga del 26 al 30 de novembre, quan reclamaran millores assistencials i laborals, i entre elles, que les plantilles tornin als nivells d’abans de la crisi. El sindicat convoca a la vaga els metges i metgesses dels 11 centres garrotxins que depenen de l’Institut Català de la Salut.


Els metges d’atenció primària fa anys que denuncien que les retallades han precaritzat la seva situació laboral. Els professionals han vist com s’han reduït les retribucions i les plantilles. Qualifiquen d’insostenible una situació que a centres d’atenció primària com el d’Olot provoquen que un sol metge hagi d’atendre una mitjana de 40 visites al dia.

Teresa Mir, delegada sindical Metges de Catalunya: “un pediatra de l’àrea bàsica d’Olot hem va ensenyar un dia agendes que tenia de diversos dies amb 45-50 visites o 10-15 visites de nens apuntat al mateix minut. Un ha d’entendre per sentit comú que això és impossible”.

Els professionals consideren que les ràtios de metges per població s’haurien d’ajustar per aconseguir un nivell de 28 visites per dia, per garantir una atenció mínima de 12 minuts per pacient. Entenen que la situació per la qual passen no pot continuar d’aquesta manera ja que, d’altra banda, podria posar en risc la qualitat assistencial.

Teresa Mir, delegada sindical Metges de Catalunya: “Això requereix un temps. Un temps que nosaltres xifrem de com a  mínim uns 12 minuts i actualment això no és possible. Això dia rere dia no siguent una cosa excepcional sino que és una cosa continuada fa que el professional hagi arribat a un punt límit. Una cosa insuportable, insostenible

Els professionals reclamen que les retribucions, les plantilles retorni, com a mínim, als nivells d’abans de la crisi, i que un 25% de la partida pressupostària de Salut es destini a l’atenció primària.

Teresa Mir, delegada sindical Metges de Catalunya: “l’Organització Mundial de la Salut o societats científiques estan dient que per tenir una atenció primària de qualitat i que sigui l’eix vertebrador del sistema de salut que és el que els polítics es cansen de repetir dia a dia, doncs per poder tenir això, s’ha de tenir mínim el 25% del pressupost que hi ha destinat a Salut, i no és així. Actualment estem al voltant del 16 i poc per cent i l’any que ha estat millor pressupostada la Salut va ser l’any 2010, al voltant del 18%”.

La convocatòria de vaga seguirà endavant si no s’arriba a cap acord amb la Generalitat. Hi estan convocats els metges i metgesses d’atenció primària que depenen de l’Institut Català de la Salut, uns 5.700 a tot Catalunya, a més dels metges en formació. A la Garrotxa, estan convocats la més d’una trentena de metges de família, odontòlegs i pediatres que treballen als centres d’Olot, Les Preses, Santa Pau, Besalú, Maià de Montcal, Argelaguer, Tortellà, Sant Jaume de Llierca i Montagut i Oix.

Deixa un comentari