Reflexionen sobre el futur de les boixedes en unes jornades a Santa Pau

Els efectes de l’eruga del boix a llarg termini a la Garrotxa preocupen el territori després que prop del 90% de la superfície de boixos de la comarca hagin mort a causa de la plaga. Per aquest motiu el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ha organitzat avui una jornada tècnica per reflexionar quines han de ser les línies a seguir a nivell de gestió forestal.


Pràcticament la totalitat dels boixos de la Garrotxa han quedat arrasats pel pas de l’eruga del boix, que va arribar a la comarca el 2014. Saber què cal fer a partir d’ara davant la presència d’aquesta espècie i els seus devastadors efectes un dels grans reptes que han d’afrontar els experts en gestió forestal.

Xavier Puig – Director Parc Natural Zona Volcànica de la Garrotxa:”Hi ha qui diu: Què hem de fer per eliminar aquesta plaga? No és aquest el camí, la plaga la tenim i al llarg de la història no és un fet nou, ara ho coneixem més, però ens hem d’adaptar”

Amb aquest objectiu una quarantena de tècnics i professionals del sector han participat avui en una jornada tècnica a Can Jordà, seu del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. A partir de diverses ponències s’ha posat en comú l’afectació de la plaga en diferents punts de Catalunya i s’han debatut qüestions com què cal fer amb la fusta que queda al bosc després de la mort dels arbres, i que suposa un factor de risc d’incendi.

Joan Montserrat – Enginyer Forestal Parc Natural Zona Volcànica de la Garrotxa: “Les jornades es fan bàsicament per la preocupació que hi ha entre propietaris i gestors forestals. Ells han demanat si es podia fer algun debat o alguna jornada sobre el tema. Aquestes jornades s’aprofiten per elaborar documents que es poden presentar a l’administració per mirar si poden sortir ajudes a nivell forestal o d’espais naturals”

 

Xavier Puig – Director Parc Natural Zona Volcànica de la Garrotxa “Una cosa és l’espectacularitat que tothom pot veure quan va al bosc, però el boix és una fusta que de seguida es fa malbé a nivell d’aprofitament si es deixa al bosc. També s’ha de tenir present que si desapareix canvien les condicions de llum, d’humitat, de temperatura…”

En aquest sentit avui també s’han presentat els resultats del seguiment que s’ha fet en els últims dos anys en diverses boixedes experimentals de la Garrotxa, per tal d’analitzar quina serà l’evolució d’aquests boscos de cara al futur, mentre l’eruga del boix continuï actuant.

 

x