L’escultura ‘La Lectura’ de Miquel Blay torna a estar situada al Firal d’Olot

LA LECTURA

‘La Lectura’, l’obra escultòrica de Miquel Blay, torna a estar situada al Firal d’Olot. Durant les obres del passeig es va retirar, i l’Institut de Cultura de la Ciutat en va encarregar la seva restauració. Avui s’ha col·locat la figura al seu nou emplaçament, al costat de la font.

Va ser un dels primers elements a retirar-se, i ha estat una de les darreres actuacions de la remodelació del Firal d’Olot: es tracta dels treballs duts a terme amb l’escultura ‘La Lectura’, de Miquel Blay. L’any 1953 es va inaugurar aquesta reproducció, que forma part del conjunt escultòric dedicat a l’il·lustre pedagog José Pedro Varela, ubicat a Montevideo, Uruguay.

Montse Mallol, directora Museus d’Olot: “Aquest conjunt està format per diverses peces: la lectura, la joventut, la llei i l’educació; tenim les quatre a Olot”.

Des d’aquest dimarts, ‘La Lectura’ torna a estar situada a l’espai públic. Els olotins la poden veure de nou al Firal, ubicada ara al capdamunt del passeig. La figura ha estat objecte d’una restauració encarregada per l’Institut de Cultura, uns treballs que han tingut un cost de 8.000 euros, i que han volgut remetre els efectes del pas del temps sobre la pedra. Per la sensibilitat del material, fins i tot es va pensar en canviar-la.

Montse Mallol, directora Museus d’Olot: “Ens vam estar plantejant en fer una còpia en marbre o en bronze, per garantir la seva durabilitat. A més, hi ha diversos punts febles que sobresurten de l’obra i que es poden trencar, però al final hem mantingut el material”.

Després d’un any, l’escultura torna al passeig que homenatja al seu creador, ocupant un lloc destacat.

Josep Maria Corominas, alcalde d’Olot: “Presideix el Firal, i estem contents d’anar acabant els detallets que falten al passeig”.

Montse Mallol, directora Museus d’Olot: “Tothom reconeix el Firal amb l’obra de Miquel Blay. A més, era un dels artistes més estimats de la ciutat, i per tant, ens fa contents que tornem a tenir ‘La lectura’ al passeig”.

A banda de ‘La Lectura’, la ciutat pot gaudir de les obres ubicades al Museu de la Garrotxa i del bust a Pere Fontanella que encapçala el Passeig de Barcelona.

x