La proposta per canviar la parada del bus de Besalú guanya el primer dels pressupostos participatius de Besalú

Canviar d’ubicació la parada del bus interurbà ha estat la proposta guanyadora del primer pressupost participatiu de Besalú. La nova s’instal·larà a la rotonda del sector del pavelló, amb més espai, i es vol executar a principis del 2019, abans d’acabar el mandat. L’Ajuntament vol seguir propiciant pressupostos participatius i li agradaria doblar pràcticament la partida de cares a l’any vinent.


Besalú ja havia experimentat mecanismes de participació per a la peatonalització parcial del centre històric i per al canvi del sistema de recollida d’escombraries, però ha estat ara quan els vilatans han pogut decidir sobre 50.000 euros del pressupost. Han votat sobre 13 propostes suggerides pels propis veïns, i hi han votat el 18,3% de les més de les poc més de 2.000 persones cridades a votar, una xifra alta en comparació amb els pressupostos participatius promoguts en d’altres municipis.

La proposta guanyadora, amb un 72% dels vots, ha estat el canvi d’ubicació de la parada del bus interurbà, actualment ubicada al carrer Lluís Companys, en un lloc de poc espai on en ocasions es generen molèsties. La proposta coincideix amb les demandes d’alguns veïns i les previsions de l’Ajuntament, que ja havia fet alguns esbossos de possibles solucions. Hi ha consens perquè la nova parada s’ubiqui a la mateixa travessera, però uns metres enllà, a la rotonda del sector del pavelló, i es vol executar a principis del 2019, abans d’acabar el mandat. Ara els tècnics municipals hauran d’aglutinar les propostes del consistori i alguns projectes presentats pels veïns en un projecte executiu assumible econòmicament. Si hi hagués un increment de la despesa, es miraria de trobar una solució satisfactòria amb l’empresa de transports concessionària del servei.

Si el projecte tingués finalment un cost inferior als 50.000 euros, el restant es detinaria a la segona proposta guanyadora, la substitució del paviment del carrer Ganganell. L’Ajuntament vol continuar promovent pressupostos participatius. Per a la convocatòria de l’any vinent li agradaria acostar-se als 100.000 euros.