Les dues vagues de metges convocades per una millor qualitat assistencial comencen amb un seguiment desigual a la Garrotxa

Dues vagues conviuen des d’avui en els centres sanitaris catalans, també a la Garrotxa, dues vagues que continuaran fins divendres si no s’arriba a cap acord per a la qualitat assistencial que es reclama. Es tracta de la vaga de metges de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, que afecta els centres d’atenció primària dirigits des d’Olot i Besalú, i  la dels metges del sistema Siscat de centres concertats, que afecta l’Hospital d’Olot i altres centres d’atenció primària com el de Sant Joan les Fonts. El seguiment és desigual segons els casos, però en tots es garanteixen els serveis mínims.


La vaga de metges de família, pediatres i odontòlegs de l’Institut Català de la Salut està sent seguida pel 95% dels professionals. Als centres que habitualment no obren de les 8 al matí a 8 del vespre, només hi haurà servei d’infermeria. Són els de Les Preses, Santa Pau, Maià, Argelaguer, Tortellà, Sant Jaume i Montagut. Als CAPs d’Olot, Olot Nord, al barri de Sant Miquel, i Besalú, es garanteixen únicament els serveis mínims.

Josep Lluís Nicolau Pascual, director Àrea Bàsica d’Olot i Besalú: “En el CAP d’Olot tenim dos metges de mínims i un a Olot Nord. A part d’aquests tres metges, tota la resta del personal de torn de matí han fet vaga. […] Qui ja sàpiga per endavant que té una visita que no és urgent, que és un tràmit que es pot esperar, és demorable, no és urgent, ja no cal que vingui perquè no serà etès. Haur`à de demanar hora per a la setmana que ve o quan surti”.

Aquest dilluns al matí, les consultes s’han pogut efectuar sense incidències a destacar, i amb la comprensió dels usuaris, tant els que ho sabien com els que no.

Cecilia Garzón, usuària: “No, no tenia ni idea. No és per urgència i ara preguntaré a veure si m’atendran o no. És que són molt pocs. Amb dues persones, o de vegades fins i tot una, és impossible, amb una població tan gran. No només és Olot, són les persones del voltant que vénen a pediatria”.

Xavier Conill, usuari: “Sí que havia de passar visita amb el meu metge, perquè em tocava, però serà un altre dia. En pocs anys han quedat la meitat de la plantilla, no hi ha substitucions, no hi ha res. Evidentment m’hi afegeixo”.

Josep Lluís Nicolau Pascual, director Àrea Bàsica d’Olot i Besalú: “S’ha estat informant molt. Jo crec que la majoria de la població era conscient que aquesta setmana hi ha vaga i no està generant gaires problemes. La gent és força comprensiva, jo crec que ja ho veu, tenen força paciència i entenen la situació”.

La setmana passada, el sindicat de Metges de Catalunya va aixecar-se de la taula de negociació del segon conveni del Siscat, el Sistema sanitari integral d’utilització pública, que comprèn els centres concertats catalans. Han convocat una vaga simultània, també per cinc dies i també per reclamar la qualitat assistencial dels pacients, a través d’una menor sobrecàrrega de feina als professionals i, per tant, una millor agenda de visites. Aquesta segona vaga, que afecta l’hospital d’Olot i altres centres d’atenció primària garrotxins, com el de Sant Joan les Fonts, ha tingut un menor seguiment durant el primer dia.

Fina Felisart, directora mèdica de l’Hospital d’Olot i Comarcald e la Garrotxa: “Jo penso que és una incidència baixa. Hi ha serveis que sí que els membres volen fer vaga però com que també hand e cobrir mínims, no tots els serveis poden fer vaga, i en canvi hi ha serveis on treballa tothom”.

En cas d’anul·lació d’una intervenció quirúrgica, l’hospital s’ha posat en contacte amb els afectats. En el cas de visites a consultes externes o proves complementàries a diagnòstic per la imatge, el centre hospitalari ha enviat un sms a aquelles persones que se li podia anul·lar la cita.

Fina Felisart, directora mèdica de l’Hospital d’Olot i Comarcald e la Garrotxa: “Els que no han rebut missatge vol dir que tenen la visita assegurada perquè el seu metge visita normalment”.

L’hospital reprogramarà tota l’activitat afectada i es posarà en contacte amb els usuaris per oferir-los una nova cita.

Deixa un comentari