Les vagues de metges a la Garrotxa continuen amb un seguiment total als CAP d’Olot i Besalú i al voltant d’un 20% a la resta de centres

La vaga de metges a la Garrotxa segueix tenint un seguiment desigual, complert al Centre d’Atenció primària Olot-Besalú, només garantint els serveis mínims, i més baix al centres del Siscat, entre el 18 i el 29% segons els casos. L’assistència sanitària segueix sense incidència i amb la comprensió dels usuaris.

Segons dades oficials, ahir al matí la vaga pel segon conveni del Siscat per als centres concertats va ser seguida per un 29% dels facultatius de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Als altres centres sanitaris dependents del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya, les Àrees bàsiques Vall d’en Bas – Hostoles i Sant Joan les Fonts – Vall de Bianya, el seguiment de la vaga ha estat d’entre el 18 i el 20% fins avui dimarts. Com en la resta de centres d’atenció primària, es recomana esperar a ser visitat en cas de no tenir una urgència i, davant el dubte, trucar-hi i consultar-ho. Als centres d’atenció primària d’Olot – Besalú, dependents de l’Institut Català de la Salut, el seguiment de la vaga continua sent total, garantint-ne els serveis mínims amb un 25% dels facultatius, de moment sense incidències i comptant amb la comprensió dels usuaris.

Josep Lluís Nicolau Pascual, director Àrea Bàsica Olot – Besalú: “La majoria de gent s’ha sabut habituar, ho ha entès i s’està organitzant bé. Fa més por quan vagi passant la setmana. Hi ha gent que es va esperant perquè no és urgent, però amb els dies no sabem com respondrà. Quan s’ha arribat a aquest extrem és perquè hi ha una sensació de pressió, de col·lapse i de tensió en tot el personal mèdic. Confio que, si s’ha arribat a aquest extrem, que s’arribi a un acord i que realment es millorin les condicions. Jo sóc optimista”.

Si no s’arriba a un acord, les dues vagues de metges continuaran fins divendres. Els professionals reclamen una millor qualitat assistencial, reduint la sobrecàrrega de treball i millorant l’agenda de visites.

Fina Felisart, directora mèdica Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: “Demanen l’equiparació horària amb la resta de professionals. Els metges són els que treballen més hores. L’àrea més afectada, a part de determinades intervencions quirúrgiques, evidentment serà l’àrea de consultes externes. És un volum important de visites les que fem cada dia, al voltant de 400. Tota una setmana, amb un cap de setmana davant i un cap de setmana darrere, són 10 dies. Jo, per exemple, he de posar uns mínims a radiologia perquè he de garantir que a aquella persona se li facin les exploracions que li pertoquen. Està ingressada a l’hospital perquè té un problema. Vull dir que canvia molt el maneig de la situació. Per això espero que arribin en algun pacte abans que s’acabi la setmana i puguem recuperar la normalitat”.

En el cas dels metges d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, es demana que la inversió per part del Departament de Salut arribi al 25%, així com l’augment de la plantilla de professionals i les retribucions fins als nivells d’abans de la crisi. Els metges reclamen un màxim de 28 visites diàries, per poder atendre als pacients un mínim de 12 minuts.

x