Mor Montserrat Tresserras, la primera nedadora de l’Estat que va aconseguir creuar el Canal de la Mànega

Ahir a la nit va morir l’olotina Montserrat Tresserras, a l’edat de 88 anys, pionera de la natació en aigües obertes. Les seves gestes al mar quedaran per a la història: Tresserras es va convertir en la primera dona del món que va aconseguir creuar el canal de la Mànega entre França i Anglaterra en els dos sentits, i la primera d’Espanya que va fer l’estret de Gibraltar.


El món de la natació ha perdut un dels seus referents: l’olotina Montserrat Tresserras ha mort a l’edat de 88 anys, a la capital garrotxina. Es tracta d’una figura cabdal de la natació en aigües obertes arreu del món, pionera a l’estat espanyol. Després d’aprendre a nedar al mateix Fluvià, Tresserras es va aventurar a seguir la seva passió en aigües obertes, resseguint la Costa Brava amb les seves braçades. Així, va completar la distància entre Sant Feliu de Guíxols i Palamós i entre l’Escala i Roses abans d’afrontar un repte colossal: la travessia de l’Estret de Gibraltar l’any 1957. Així es va convertir en la primera dona de l’estat que va creuar l’estret, en 5 hores i 18 minuts, en una època on es mirava poc els plans d’entrenament, la dieta i els equips tècnics. Va ser l’inici de diverses travessies que li van donar repercussió internacional, i potser la més important va ser la de completar el Canal de la Mànega. L’any 1958 el va creuar d’Anglaterra a França, i va nedar-lo en sentit invers l’any 1961, convertint-se en la primera dona del món que el travessava en tots dos sentits. Posteriorment, va nedar de Menorca a Mallorca, va creuar el Llac Ness d’Escòcia, i va fer la travessia Concordia-Colón entre Argentina i Uruguay, entre altres. L’únic somni que no va poder complir va ser el de nedar des de la Península a les Balears i Pitiüses, quan estava prop de la costa eivissenca. Les seves gestes li van valer nombrosos reconeixements, com la Reial Ordre al Mèrit Esportiu, ser presidenta honorífica de la Channel Swimming Association, que dóna suport als nedadors que volen creuar el canal, i la medalla de la Ciutat d’Olot.

També va publicar un llibre sobre la història de les travessies a l’estret, i va servir d’inspiració a molts esportistes com Mercè Oliveras, que amb només 16 anys va emular la gesta de Tresserras 50 anys després. Nedadors, com Jordi Jou, David Meca, Java Sanz o la mateixa Federació Espanyola de Natació han lamentat la seva pèrdua. La cerimònia d’enterrament es celebrarà demà a l’església de la residència de Santa Maria del Tura, a les 11 del migdia.