L’Ajuntament d’Olot defensa la millora de l’atenció primària de salut a instàncies d’una moció presentada per OeC, el PSC i la CUP

La millora de l’atenció primària, pel que aquesta setmana els metges dels centres de l’Institut Català de la Salut fan vaga, compta amb el suport de l’Ajuntament d’Olot, que en el seu últim ple va aprovar una moció a aquest efecte. També va aprovar una moció de la CUP de crear una comissió per millorar el servei de TPO. Segons el Pla de Mobilitat del 2013, només un 2% dels desplaçaments a Olot eren en bus i, tot i que l’ús del servei s’ha vist incrementat segons dades oficials, el 2019 l’Ajuntament haurà de pagar 420.000 euros al concessionari per reduir el dèficit d’ingressos.


El ple de l’Ajuntament d’Olot va aprovar la moció presentada per Olot en Comú, el PSC i la CUP que insta el consistori a considerar els serveis d’Atenció Primària i Comunitària fonamentals per a la prevenció i cura de la salut, vetllar per la seva accessibilitat i qualitat i condicions laborals dels professionals que hi treballen, i demanar a la Generalitat que reculli algunes de les reclamacions per les quals els facultatius fan vaga aquests dies: augmentar el pressupost destinat a l’atenció primària, que s’hauria de situar al 25%, revisar la ràtio de professionals per habitants o recuperar el personal dels Equips d’Atenció primària perdut des del 2011.

Raül Massanella, regidor de la CUP a l’Ajjuntament d’Olot: “En general el que [la moció] demana és recuperar la situació que tenia la nostra atenció primària abans de les retallades. La crisi que altres han provocat – la troika europea i el sector bancari – ha causat una retallada en personal i en diners invertits. Hem de comptar que hi hauríem d’estar invertint el 25% del pressupost de la Generalitat i estem a la ratlla del 16%. Per tant, aquí hi ha hagut molta retallada de diners, molta retallada de professionals que no s’ha recuperat”.

En l’últim ple, la CUP també va veure prosperar la seva moció per millorar la mobilitat en transport públic a Olot.

Raül Massanella, regidor de la CUP a l’Ajjuntament d’Olot: “És un servei que la nostra ciutat no l’ha de tenir obligatòriament, tenim menys de 50.000 habitants. En el seu moment es va decidir tenir aquest servei, en fan ús molts olotins, les dades del senyor Gelis diuen que augmenta el nombre d’usuaris, però hem d’assumir que costa molts diners a la nostra ciutat”.

El text demana crear una comissió informativa que sigui representada pels grups municipals, els serveis tècnics de l’Ajuntament i l’empresa concessionària del servei, que amb un temps limitat reculli conclusions sobre la qualitat i cost econòmic del servei.

Raül Massanella, regidor de la CUP a l’Ajjuntament d’Olot: “El que seria bo és que aquesta comissió arribés a conclussions i les presentés en el ple i es poguessin votar de forma unànime per tots els regidors abans de la propera convocatòria electoral. Per a nosaltres, i en vam començar a parlar amb el senyor Gelis, com més aviat ens hi posem, millor. Ens hi podríem posar abans de Nadal per poder començar a fer una perspectiva de com està”.

L’informe resultant de la comissió haurà de ser ratificat per un acord municipal amb accions a emprendre per un transport públic urbà sostenible, tant mediambientament com econòmicament i socialment.