L’Esbart d’Olot i els Ministrers de la Bouera fan ballar el gegantó tió a la plaça del Carme davant l’atenta mirada de desenes d’infants

L’Esbart Olot i els Ministrers de la Bouera van fer tornar, divendres a la tarda, el gegantó tió, una figura de la faràndula olotina encarregat de fer apropar, a totes les llars de la zona, el tions per la nit de Nadal. Tavi Algueró i Àngel Rigall han sigut els encarregats de convertir aquesta figura de la faràndula en un gegant petit, i és que inicialment era, simplement, un capgròs.


El cert és que, tots els nens i nenes de la comarca poden estar tranquils perquè la cagada el tió està completament assegurada, o així se suposa que serà, després que el passat divendres tornés, a Olot, el Gegantó tió, una figura de la faràndula olotina inicialment capgròs, elaborada per Modest Fluvià, i que ara Tavi Algueró i Àngel Rigall l’han transformat amb un gegantó. Un tradicional personatge nadalenc encarregat de fer acostar, allà on va, els tions a totes les llars, perquè la nit del 24 de desembre estigui tot a punt.

Desenes de nens i nenes, acompanyats dels seus pares, van aplegar-se a la plaça del Carme per escoltar, primer, el conte del ‘Tió, tió, cagatió’, de Xarli Reixach i Tavi Algueró, contat per la Pepa Contes, per tot seguit veure ballar el gegantó, per part de l’Esbart d’Olot i amb música dels Ministrers de la Bouera, interpretant una peça de Joan Josep Mayans en la qual s’hi podien veure tot d’instruments poc habituals.

 Xevi Pallàs, músic dels Ministrers de la Bouera:”Des de fa uns anys aquí a Olot s’ha anat fent música de faràndula pensant en aquests instruments més antics. La cobla de ministrers està formada per flabiol i tamborí, sac de gemecs, tarota, fiscorn i el timbal.”

 

 Pepa Contes, conta contes:”De fet és donar a conèixer un tió que va aparèixer aquí fa vint anys i que va fer que hi hagués tota una processó de tions perquè cada nen i cada nen pogués recollir el seu tió a la plaça major, i per tant tothom va poder tenir un regal. Fins i tot jo!”

 

Àlvar Borrell, director Esbart Olot i portador del gegantó:”És important per diversos motius: un d’ells és que no hi ha figures de faràndula que ballin a l’hivern, perquè normalment surten per festes majors, aquí a Catalunya i la nostra zona no es dona gaire aquesta casuística. A més a més, també ens va bé per poder reivindicar el paper dels Ministrers i la música tradicional, que és una cosa molt nostra i hem de mirar de conservar en la mesura del possible.”

Una tarda màgica a pocs dies del Nadal, quan tots aquests nens i nenes picaran ben fort els seus tions, tot esperant els regals que tant i tant esperen.

 

x