La Vall de Bianya cercarà possibles pèrdues a la xarxa de subministrament d’aigua per millorar l’eficiència del servei

L’Ajuntament de la Vall de Bianya ha informat als veïns que des de dimarts l’empresa Aigües del Túnel de Capsacosta, S.L, depenent del consistori, ha deixat d’estar activa i properament es procedirà a la seva dissolució. Des d’aquesta setmana, l’Ajuntament gestiona directament el subministrament i se’n farà càrrec dels drets i obligacions pendents, això com de les pòlisses i els contractes.


Es tracta d’un canvi burocràtic que a nivell pràctic no suposarà cap tipus d’afectació ni per a l’Ajuntament ni per als usuaris, la majoria dels veïns de la Vall de Bianya, a excepció de les cases disseminades de la Vall del Bac i Castellar de la Muntanya, que s’abasten per mitjà de pous.

Santi Reixach, Alcalde de la Vall de Bianya: “Sempre hem mirat que aquesta aigua la poguem gestionar des de la Vall de Bianya, per això s’ha tingut aquest pensament ja des del principi i els alcaldes anteriors també pensaven igual. Creiem que tenim una aigua que neix dins del nostre territori, la gestionem nosaltres mateixos i això pot suposar un benefici pels veïns”

L’actual xarxa de distribució d’aigua del municipi data de principis dels anys 90, durant el govern municipal de Moisès Dorca, quan el foradament del túnel de Collabós va fer aflorar una deu. La descoberta va donar peu a la construcció d’una gran xarxa de subministrament de més de 90 quilòmetres que va finalitzar el 2016 amb la connexió al sector de la Canya. La Xarxa de la Canya, més antiga, precisa d’actualitzacions, que es fan aprofitant actuacions en els seus carrers. Un altre punt que ara l’Ajuntament té previst abordar és l’eficiència de la xarxa. Enguany, a través del Consell Comarcal, es beneficiarà d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua per instal·lar comptadors, a la sortida de l’estació de Sant Ponç d’Aulina i en diferents sectors, per diagnosticar possibles pèrdues i reparar-les.

Santi Reixach, Alcalde de la Vall de Bianya: “Se sabra la quantitat d’aigua que arriba a les cases gràcies als contadors i també es pdrà saber la que fa falta, que s’està perdent. Es podrà saber on tenim pèrdues, que segurament serà en espais com La Canya i les tuberies que són més velles. És una manera de trobar a quins llocs es perd l’aigua”

L’Ajuntament de la Vall de Bianya dona per tancada la construcció de la xarxa de subministrament, i buscarà solucions concretes en cas d’incidències a la Vall del Bac o Castellar de la Muntanya.

x