La prova de la ceba preveu un 2019 plujós amb més de 1.000 litres de precipitació total

Aquest 2019 serà un any plujós, però no tant com l’any passat. És el resultat de la prova de la ceba d’en Josep de Can Pauet que preveu que els el març, el maig, el juliol, el setembre i el desembre seran els mesos amb més precipitació.


La prova de la ceba és un mètode popular per pronosticar les pluges mensuals de tot un any i a Santa Pau, en Josep de Can Pauet la fa any rere any. Per a aquest 2019 la prova ha pronosticat que serà un any força plujós, però no tant com el 2018. Es preveu que cauran més de mil litres i els mesos amb més precipitació seran el març, el maig, el juliol, el setembre i el desembre.

Josep de Can Pauet, aficionat a la meteorologia: “Serà un any plujós perquè tenim hivern amb precipitacions fins al mes de juny. Tindrem una mica de treva a l’agost i al setembre tornarà a ploure i ja fins a finals d’any. Poden caure uns 1.000 o 1.200 litres aquest any”.

Ja fa més de 30 anys que cada 31 de desembre en Josep realitza aquesta prova que es basa en tallar aquesta hortalissa per la meitat i treure’n 12 esclofolles, que representen cada mes de l’any. Aleshores s’hi posa una cullera de sal i es deixa reposar tota la nit. En funció de l’aigua que acumuli cada clofolla, aquell més serà més o menys plujós. Anys enrere aquest sistema seria per guiar els pagesos alhora de cultivar.

Josep de Can Pauet, aficionat a la meteorologia: “Aquell temps que no hi havia res per mirar el temps, una de les proves que feien sobretot per plantar el blat o el blat de moro era la de la ceba. Depèn del que deia la ceba, plantaven a un lloc o un altre”

La prova de la ceba no és infalible però, tot i que sempre hi ha algun mes que no acaba d’acertar les dades reals de pluviometria, el total anual habitualment s’acosta força a l’estimat amb la prova. Per l’any passat es va preveure que seria un any molt plujós i van caure més de 1.300 litres, la xifra més elevada fins al moment.

x