La garrotxina Sílvia Busoms descobreix un gen que podria aplicar-se a conreus per tolerar sòls d’alta salinitat

L’enginyera forestal garrotxina Sílvia Busoms es troba al capdavant d’un equip d’investigadors que ha descobert un gen que podria aplicar-se a conreus per tolerar sòl d’alta salinitat i que serà creixent en els propers anys, a causa de la pressió humana i també el canvi climàtic.


Busoms ha estat aquest dimecres la convidada a l’espai L’entrevista de Les Notícies. Ha explicat quin és l’objecte d’estudi i com de prop es troben de descobrir si pot tenir aplicacions pràctiques.

Sílvia Busoms, enginyera forestal: “A la planta Arabidopsis thaliana vam trobar-hi un gen mutat naturalment, un transportador de sodi que acumula sal a les fulles i fa la planta més tolerants. Aquest gen es troba en d’altres espècies d’interès agrícola. Si detectéssim gens mutats naturalment amb aquesta corcumstància, aconsellaríem el seu ús en zones d’alta salinitat”

El gen tolerant es pot trobar en plantes pròpies de conreu com l’arròs, la mongeta o el moniato. La investigadora veu probable que en un futur la descoberta tingui aplicació en conreus amb terra d’una salinitat creixent, alterada per la pressió humana o el canvi climàtic.

Sílvia Busoms, enginyera forestal: “Moltes vegades les aigües de reg tenen alta salinitat i això, juntament amb un augment de la sequera a causa dels règims irregulars de pluges del canvi climàtic, fa que en alguns camps segurament hi hagi aquest problema a la Garrotxa. Tenir espècies tolerants a aquests extressos és vital perquè el rendiment sigui el mateix”

La investigació ha tingut finançament de l’Estat però també per l’Institut Nacional de Salut dels Estats Units. L’interès internacional és gran. L’equip d’investigació calcula que en un període de dos anys l’estudi finalitzi i s’arribi a obtenir resultats.