Els apicultors gironins creuen que el sistema de paranys és la solució per reduïr la presència de la vespa asiàtica a Catalunya

Els experts creuen que el sistema de trampes ideat des de la Garrotxa és clau per a reduir la presència de la vespa asiàtica a la demarcació. El 2018 van servir per capturar fins a 15 mil exemplars, segons el President dels Apicultors Gironins.


Els municipis de la Garrotxa van organitzar-se la passada primavera per combatre l’avenç de la vespa vel·lutina a la comarca. Es van col·locar desenes de paranys com aquest d’Argelaguer en punts estratègics dels pobles, i segons els informes oficials d’Apicultors Gironins es va aconseguir capturar 760 reines a la Garrotxa només durant la primavera. La Vall d’en Bas va ser el municipi on se’n van atrapar més, superant les 500.

Els resultats positius d’aquest sistema de trampes va fer que s’exportés a altres municipis de les comarques gironines. A la Selva i el Gironès van ser especialment efectives, amb 2861 i 1764 vespes reines recollides des del març fins a mitjans de maig. Es calcula que, en total, aquest 2018, s’ha arribat a les 15 mil vespes reines capturades a tota la demarcació.

Àngel Noguer, President Associació Apicultors Gironins: “Ha set molt efectiu i és el futur, el dia que deixem de fer-ho les vespes tornen a augmentar ràpid”

Segons els apicultors, aquest sistema ha contribuït a reduir de forma molt important la presència de la vespa asiàtica a la comarca, sobretot a la zona de la Vall del Llierca, el primer punt on es va instal·lar. Ara la seva presència es concentra sobretot a Santa Pau i Sant Feliu de Pallerols. Els experts subratllen la importància de les trampes per seguir frenant l’expansió d’aquesta espècie invasora.

“D’aquesta manera les controlem i podem fer una vida normal. Hem d’aprendre a conviure amb elles i la solució és que cada any, igual que aquell que ensulfata les patates, doncs agafar i posar les trampes, principalment entre febrer i març”

Es calcula que per cada reina capturada s’aconsegueix l’eliminació d’un niu primari, que compta amb un mínim de tres mil vespes asiàtiques. La temporada passada els apicultors i alguns ajuntaments ja van repartir líquid per a trampes als veïns que volguessin tenir-ne. A finals de febrer s’iniciarà la campanya d’aquest any i es preveu que s’organitzin sessions informatives per a la població.