Diverses entitats taurines demanen que es celebri una cursa a la plaça de braus d’Olot

Diverses institucions taurines i el torero olotí Abel Robles han demanat que els toros tornin a la plaça de Braus d’Olot. Argumenten que celebrar-hi una cursa de braus seria legal perquè el Tribunal Constitucional va anul·lar la llei que prohibia aquest tipus d’actes a Catalunya i Balears i perquè existeixen sentències favorables en casos similars.

La Fundación Toro de Lidia, la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya i la Penya Taurina de la Garrotxa juntament amb altres entitats han entrat una instància a l’Ajuntament d’Olot per demanar la reobertura de la plaça de braus de la ciutat perquè hi toregi l’olotí Abel Robles. Proposen tres dies per celebrar l’espectacle: l’1 de maig, l’11 de setembre o el 20 d’octubre. Abel Robles, que s’ha recuperat d’un ictus i  que té programades curses a Espanya i Amèrica, considera que té el dret i el deure de torejar a casa seva.

Abel Robles, torero: “He estat molt a prop de la tragèdia i si aquest contratemps hagués acabat amb mi hagués marxat d’aquest món sense poder vestir-me de torero juntament amb la meva família i poder celebrar un triomf amb els meus amics. Quan això es faci realitat, que ningú dubti que és el major triomf que pot tenir un torero”

A la plaça d’Olot s’hi prohibeix la tauromàquia des del 2004, però el president de la Fundación Toro de Lidia creu que cap administració pot negar-se a celebrar curses de braus en una plaça municipal. Argumenta que hi ha tres sentències favorables: el 2016 el Tribunal Constitucional va anul·lar la llei catalana que prohibia els espectacles taurins a Catalunya i aquest 2018 ha fet el mateix amb la llei coneguda com ‘els toros a la Balear. També posa com a exemple el cas de Villena, on el Jutjat d’Alacant va obligar a l’ajuntament a autoritzar la celebració de toros.

Victorino Martín, President Fundación Toro de Lidia: “No solamente no pueden prohibirla si no que tienen que preservarla y protegerla”

L’Ajuntament d’Olot ja ha reaccionat. El regidor de Cultura, Pep Berga, ha recordat que la prohibició del consistori és vigent des del 2004, i que la celebració de curses de braus al municipi és una etapa passada. La Fundació ha anunciat que, si l’Ajuntament es nega a la petició, no descarta emprendre mesures legals.

x