El Consorci d’Acció Social impulsa una diagnosi sobre la realitat de les persones LGTBI a la Garrotxa

El proper mes de febrer s’iniciarà una diagnosi per conèixer quina és la realitat de les persones LGTBI a la Garrotxa. Aquesta utilitzarà la metodologia d’investigació acció-participativa, un sistema que no s’ha utilitzat fins ara en aquest tipus d’estudis. La diagnosi la impulsa el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i comptarà amb l’acompanyament de la Universitat de Girona.


Conèixer quina és la situació de les persones LGTBI a la Garrotxa, què s’està fent a nivell associatiu i en polítiques públiques. Aquest és l’objectiu de la diagnosi sobre les realitats de les persones LGTB que es posarà en marxa el mes que ve. Aquest s’ha impulsat des del Consroci d’Acció Social de la Garrotxa i comptarà amb l’acompanyament de la Universitat de Girona, que per primera vegada utilitzarà la metodologia d’acció-participativa per a fer l’estudi. Aquesta és una metodologia clàssica, que incorpora els agents socials en el procés d’investigació i de diagnòstic, i que no s’ha utilitzat mai per a estudis com aquest.

José Antonio Lagarita, doctor en antropologia i expert en diversitat sexual i de gènere: “És un repte, és una qüestió molt interessant perquè és la primera vegada que incorporem els agents en el procés d’investigació i el procés de diagnòstic. És una investigació en la que s’actua i tothom participem en el procés de la recerca”

Per seguir aquesta metodologia cal creat un grup motor de treball plural que ha d’estar format per entre 20 i 25 persones. Se’ls formarà en la recerca i la metodologia i cada mes faran reunions per tractar diverses temàtiques com la salut integral, l’espai públic i l’espai virtual o l’educació, el lleure i l’esport, entre altres. Les persones que vulguin formar part d’aquest grup poden contactar amb el Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, el SAI.

Pep Berga, regidor de drets civils: “Son persones absolutament lliures, de qualsevol edat, pertanyents o no a aquests col·lectius. El que busquem són persones sensibilitzades i preocupades per la defensa dels drets d’altres persones que conviuen amb ells. Que tinguin la motivació i el temps”

Les reunions del grup motor es faran mensualment fins al desembre i les conclusions s’espera que es puguin conèixer a partir del primer trimestre de l’any que ve. Els resultats han de servir per definir les línies i accions a segur en matèria de diversitat sexual i de gènere a la comarca.

A la Garrotxa ja fa uns anys que es treballa per millorar els drets del col·lectiu LGTB. Des de la posada en marxa del Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, el SAI, s’han realitzat un total de 66 atencions, entre les quals 19 consultes o 3 assessoraments.