Organitzen una marxa popular per l’Alta Garrotxa per commemorar la retirada republicana del 1939

Aquest 2019 es compleixen 80 anys de la retirada republicana a Catalunya. El Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca ha organitzat diverses activitats per commemorar l’efemèride, juntament amb la comissió ‘Cisquet’. La primera, el 2 de febrer, serà una marxa popular per un dels camins de l’exili, a l’Alta Garrotxa.

Entre finals de gener i el 12 de febrer del 1939 prop de 500.000 persones van abandonar Catalunya per diferents punts de la frontera amb l’estat francès. Amb l’objectiu de recordar la gent que va emprendre el camí cap a l’exili, el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca i el Projecte Cisquet han previst tot un programa d’activitats durant els propers mesos, en les quals s’han implicat diverses entitats.

La primera, prevista pel primer cap de setmana de febrer, és una marxa popular per una de les rutes més utilitzades pels republicans: De Sadernes fins a Sant Llorenç de Cerdans, a la Catalunya Nord, passant per l’Hostal de la Muga.

La data escollida per aquesta marxa, el 2 de febrer, no és casual. És el dia que la família de l’últim maqui olotí, Francesc Serrat, conegut com ‘en Cisquet’ va marxar del país per l’Alta Garrotxa.

Raül Valls, membre Comissió Cisquet i PEHOC: “Crec que serà una jornada de record, molt emocionant, perquè crec que tota aquella gent es mereix que els tinguem presents, però també molt actual, no ens enganyem, estem vivint moments on tots aquells fantasmes que pensavem que estaven desapareguts tornen a aparèixer”

La caminada sortirà a un quart de nou del matí de Sadernes per arribar a les dues a Costoja i a les tres a Sant Llorenç de Cerdans. Els dos municipis amfitrions han preparat actes de rebuda i un dinar de germanor.

Es preveu que participin a la marxa unes dues-centes persones, que és el límit que s’ha marcat l’organització. Els diners recollits amb les inscripcions es destinaran a l’elaboració d’un documental sobre en Cisquet.

x