200 persones van a peu de Sadernes a Sant Llorenç de Cerdans en record als republicans exiliats

L’Alta Garrotxa va ser l’escenari de la primera marxa popular en memòria de la retirada republicana, de la qual es compleixen 80 anys aquest 2019. Els seus impulsors asseguren que l’activitat tindrà continuïtat i treballen en altres accions per retre homenatge a Francesc Serrat, ‘en Cisquet’, l’últim maqui olotí.


Unes dues-centes persones van resseguir dissabte el camí que va de Sadernes a Sant Llorenç de Cerdans a peu. Van fer-ho en record als centenars de milers de persones que van abandonar el país per aquesta ruta de l’Alta Garrotxa. La marxa popular va ser la primera de les activitats que ha preparat per aquest 2019 el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i comarca per commemorar els 80 anys de la retirada republicana.

Raül Valls, Comissió Cisquet: Aquesta caminada era el 2 de febrer perquè és quan la família Serrat Pujolar, de l´últim alcalde republicà d’Olot van marxar a l’exili. La rebuda a Sant Llorenç cerdans va ser molt emocionant, molt.

Diversos ajuntaments i una desena d’entitats s’han implicat en la iniciativa. Entre elles hi ha la Comissió Cisquet, una agrupació dedicada a recuperar la memòria d’un dels membres d’aquesta família, Francesc Serrat, l’últim maqui olotí. El seu projecte central és l’elaboració d’un documental sobre la seva figura, del qual es van enregistrar algunes imatges el mateix dissabte.

Raül Valls, Comissió Cisquet: Això tindrà continuïtat i recordar els valors de tota aquella gent és més actual que mai. Ho hem de mantenir viu amb totes les accions que estem fent recuperant la memòria d’en Cisquet.

Una tasca que continuarà el proper 16 de febrer, amb la descoberta d’una placa d’homenatge al carrer Macarnau d’Olot. L’Associació Catalana d’Expresos del Franquisme i Amical Catalunya van portar la petició al ple el passat mes de maig.

 

x