El bon temps afavoreix la Fira del Fajol de Batet de la Serra, amb els restauradors de Cuina Volcànica com a pregoners

Batet de la Serra ha viscut aquest diumenge la catorzena edició de la Fira del Fajol. L’acte ha comptat amb un mercat variat d’artesania i de productes locals de la zona volcànica de la Garrotxa. També, com és tradicional s’ha fet una demostració de l’art de batre, ventar i moldre el fajol.


La Fira del Fajol de Batet de la Serra ha tancat aquest diumenge el conjunt de fires dedicades als productes autòctons de la Garrotxa, com el fesol, el farro i el mateix fajol. La Fira del Fajol ha arribat a la seva catorzena edició amb una vintena d’actes i una cinquantena de parades relacionades amb el producte garrotxí.

Tavi Algueró, alcalde pedani Batet de la Serra: “La Fira del Fajol és un esdeveniment que s’organitza des del col·lectiu de l’Associació d’Amics del Fajol. Es tracta de muntar una fira dedicada al fajol, aquest semicereal que es va recuperar en el seu moment. Havia caigut en l’oblit, però Batet era un centre neuràlgic del cultiu d’aquesta planta”.

L’esdeveniment ha comptat amb un mercat divers d’artesania i de productes locals de la zona volcànica de la comarca. També s’ha dut a terme una demostració de l’art de batre, ventar i moldre el fajol. Una representació del grup de Cuina Volcànica ha ofert degustacions de diferents tastets elaborats amb fajol i també s’ha celebrat la tercera edició de la gimcana Llaminera.

Tavi Algueró, alcalde pedani Batet de la Serra: La participació de firaires és excel·lent. La gent ja ho sap, és la catorzena fira que es fa. És una fira que gaudeix d’un cert prestigi i això es nota. Podríem dir que avui és un ple absolut”.

A més, s’han fet demostracions d’oficis tradicionals com el cisteller, teixidora o sabater, així com concursos, tallers per a totes les edats, introducció a les plantes remeieres, passejades amb ponis per als més menuts, actuacions musicals i balls d’en Batoies i les Perdius, que no hi han faltat.

Enguany, ha tingut lloc una demostració de la construcció d’una cabana de marge, i que s’acabarà l’any que ve. Serà una construcció feta amb pedra, tal com eren les tradicionals en la zona de Batet. També s’ha realitzat per sisè any consecutiu, el concurs de coques casolanes, elaborades amb base de fajol. Una jornada excel·lent amb una participació molt alta.

 

x