Un conveni d’Interior farà avançar el projecte de videovigilància als accessos de vuit pobles de la Garrotxa

El Departament d’Interior posa facilitats als municipis sense Policia Municipal que vulguin instal·lar sistemes de videovigilància. Ha anunciat un acord amb Mossos perquè n’assumeixi la gestió. La Garrotxa esperava aquest conveni per fer avançar el projecte, en el qual participen vuit municipis. Els lectors de matrícules podrien començar a instal·lar-se el segon semestre del 2019, segons el President del Consell Comarcal.


Des de 2017 el Consell Comarcal de la Garrotxa treballa de la mà de diversos pobles en un projecte de vigilància a la via pública consistent en instal·lar lectors de matrícules als seus accessos.

Un dels problemes amb què s’ha trobat és el fet que els municipis garrotxins no disposen d’una Policia Municipal que gestioni la informació recollida amb aquest sistema, com passa en el cas d’Olot. Davant aquesta situació, que afectat tot Catalunya, el Departament d’Interior ha anunciat un conveni de col·laboració perquè els Mossos d’Esquadra assumeixin la custòdia i el visionat de les imatges.

Joan Espona, President del Consell Comarcal de la Garrotxa: Hem estat treballant conjuntament amb el Departament d’Interior fins que ara, per fi, ens ha arribat la notícia que tots els municipis que no tenien Policia Municipal poden fer un conveni a fi i efecte de tirar endavant aquest projecte. Ho esperàvem i això no ha tret que hem anat tirant endavant el projecte.

Tot i que en un principi havia de ser una iniciativa comarcal, finalment són vuit els municipis interessats en la instal·lació de lectors: Maià de Montcal, Besalú, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, les Preses, Sant Feliu i Les Planes, amb el suport de Sant Aniol de Finestres i Olot. Segons el President del Consell Comarcal, Joan Espona, ara s’està valorant en quins punts de cada poble es situaran els dispositius.

 Joan Espona, President del Consell Comarcal de la Garrotxa: Nosaltres hem continuat amb el procés i un cop tinguem clars tots els llocs licitarem tota la part del projecte que tenim previst. El segon semestre d’aquest any es podrà començar a implantar.

El Consell Comarcal manté la porta oberta als municipis que vulguin sumar-se al projecte de seguretat. Segons el conveni entre Interior i Mossos, la Comissió de Controls dels Dispositius de Videovigilància del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, valorarà en cada cas si hi ha una necessitat de seguretat ciutadana per implementar aquest tipus de mesures.

x