L’associació de mestres jubilats Rella compleix deu anys donant classes de català a joves nouvinguts

Des de fa prop d’una dècada, un grup de mestres jublilats de l’associació Rella dona classes de català a l’aula d’alfabetització de l’Institut Municipal d’Educació d’Olot.  Els alumnes són joves d’entre setze i divuit anys que fa poc que han arribat a la Garrotxa. A través d’aquest servei poden adquirir els coneixements necessaris per desenvolupar-se a la comarca.


A Olot, els joves provinents d’altres països  tenen la possibilitat d’aprendre català a l’Aula d’Alfabetització de l’Institut Municipal d’Educació. Darrera d’aquest projecte i ha l’associació de mestres jubilats Rella. Persones que ja fa temps que han deixat l’activitat lectiva, però que continuen vinculades a l’ensenyament de manera totalment voluntària.

Carles Aulí, mestre jubilat: “Això va començar l’any 2009, intentant atendre emigrants, sobretot gambians, marroquís i panjabis que no tenien lloc a l’ensenyament formalitzat. I per tant, es tractava d’acollir-los i tractar complir amb aquest dret bàsic d’aprendre a llegir i escriure en català”

Anna Prat, mestra jubilada: “És un projecte molt interessant perquè són uns nois que arriben i no tindrien on anar, i aquí es troben acollits almenys durant unes hores”

Actualment, uns vint-i-cinc nois i noies d’entre 16 i 18 anys reben classes de català, informàtica i matemàtiques durant tota la setmana gràcies a aquesta tasca.

Ousman, alumne: Em dic Ousman, sóc de Gambia i tinc 18 anys. Fa sis mesos que sóc a Olot. En aquesta classe fem estudi en català, de vegades també anem d’excursió, fem moltes coses…

Adiatu, alumne: M’està agradant aprendre català i també anar d’excursió.

La iniciativa rep el suport de l’Institut Municipal d’Educació d’Olot, que s’encarrega de les qüestions logístiques de les classes. A més, la cooperativa Arriant hi participa organitzant sortides de descoberta de l’entorn i activitats diverses.

Els membres de l’associació Rella fan una crida a altres persones jubilades, especiament mestres, perquè es sumin a aquest projecte i així poder continuar atenent aquest col·lectiu vulnerable.