La Vall d’en Bas elaborarà un inventari del seu patrimoni immaterial

L’Ajuntament de la vall d’en Bas, la direcció general de cultura popular de la generalitat de Catalunya i el Centre for Folklife and cultural heritash de l’Sminthsonian de Washington han iniciat un projecte per inventariar el patrimoni cultual immaterial dels pobles de la vall, a partir d’entrevistes realitzades per estudiants de la UdG i propis joves de la vall d’en Bas, que rebran una formació prèvia. Una proposat que neix de la participació de la Vall d’en Bas al Festival Smithsonian.

Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas: “Aquest és el primer cop, inclús a Europa, que es fa sobre tot un municipi. La nostra missió és poder fer entrevistes a totes les cases a través d’un sistema de fitxes o qüestionaris”

 

Àngels Blasco, Girectora General Cultura Popular Generalitat de Catalunya: “El Departament de Cultura de la Generalitat fa inventaris des de fa molts anys i n’hi ha molts que estan oberts en aquests moments. Aquest serà un dels inventaris més que es sumarà a la riquesa del país”

El projecte es troba en aquests moments en una fase molt inicial i es calcula que en dos anys podria estar acabat. Un inventari que es podrà trobar al portal web del Departament de Cultura i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas.

Alguns dels exemples de patrimoni immaterial de la vall d’en Bas són les fires o el mateix pessebre de Joanetes, però també el paisatge i les tradicions i la història de cada un dels nuclis que formen el municipi.

Micahel Mason, Smithsonian: “Hemos tenido a los vecinos hablando de “la luz” de la Vall d’en Bas, del paisaje. Esto no es romanticismo, esto es una experiencia vivida, significado personal”

Un altre dels elements que formen part del patrimoni immaterial de la Vall d’en Bas, segons Michael Mason, és el fort poder associatiu, i és que el municipi, que compta amb poc més de 3.000 habitants, disposa d’una cinquantena d’associacions.

x