El disseny de l’Espai Cràter avança amb la selecció dels arquitectes finalistes i l’inici d’un procés de co-creació

L’equip de govern d’Olot ha explicat aquest matí els nous passos per dissenyar l’Espai Cràter i decidir els seus usos. El jurat ja ha seleccionat els tres equips finalistes que hauran de redactar el projecte en el proper mes per escollir-ne un. Es tracta de Calderon-Folch Estudio de Barcelona, Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea-Mies van der Rohe 2015, els gironins Fuses Viader, col·laboradors de projectes olotins com el nou Firal, i Baena Casamor, estudi que va projectar el pavelló nou del complex esportiu del Pla de Llacs. Per escollir-los, s’ha valorat l’experiència dels equips en edificis públics i l’adequació a l’entorn.

Josep Maria Corominas, Alcalde d’Olot: “Se n’han presentat 14, d’aquests n’hem seleccionat 3 i estem contents d’aquesta selecció”

Paral·lelament, es donarà inici a un procés de co-creació amb la ciutadania que reflexioni sobre els usos i serveis que ha d’acollir el nou equipament. Estarà format per ciutadans que formen part del tercer sector, les universitats, l’empresa i l’administració. El procés preveu una quarentena d’entrevistes, sessions de dinamització i la formació d’un equip que faci el seguiment de la proposta final. De moment, més d’una vintena de persones s’han interessat a formar-ne part i es continua fent crida per acollir persones interessades.

Xevi Collell, coordinador Espai Cràter: “Estem a punt de començar però encara hi ha marge de temps, podriem dir una setmana. Així que s’hi ha algú més que encara en vol formar part pot enviar un correu electrònic a espaicrater@olot.cat i que mostri el seu interès en participar-hi”

A mitjans de juliol, L’Ajuntament ha de disposar del projecte arquitectònic i museogràfic per contractar les obres i els continguts d’aquest nou centre dels volcans.

Josep Maria Corominas, Alcalde d’Olot: “Passat l’estiu hauriem de ser capaços d’adjudicar les obres i que poguéssin començar amb aquest objectiu i que a finals del 2020 ja el tinguéssim pràcticament del tot construït”

L’equip de govern d’Olot projecta l’equipament com un referent internacional en l’àmbit de la vulcanologia que expliqui el fenomen volcànic i l’evolució humana en aquest context, que tingui en compte els veïns d’Olot i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides per al 2030; que aposti per la recerca amb l’acollida de científics i les universitats catalanes  i altres centres d’investigació, que treballi amb la resta d’administracions, amb recursos educatius per generar talent i atraure’n, un espai per al turisme, la innovació i el desenvolupament social.

Xevi Collell, coordinador Espai Cràter: “I que ho faci a més a més connectat amb associacions, ciutadania, universitats i empresa i altres equipaments de Catalunya i d’arreu del món. I que en aquest camí no ens deixem a ningú. Això és ser un projecte del segle XXI i un espai viu i amb diàleg constant amb la ciutadania”

Pep Berga, Regidor Cultura Aj. Olot: “En qualevol moment es podrà convertir en un espai on podran passar-hi activitats de les grans programacions culturals que tenim a la ciutat”.

Totes les dates del procés de co-creació i la informació de l’espai Cràter es poden trobar a la pàgina web espaicrater@olot.cat.