Sant Esteve d’en Bas celebra els 900 anys de la seva església parroquial fent sonar les campanes d’una quinzena de temples del municipi

La Vall d’en Bas va viure aquest dissabte una diada molt especial en motiu de la celebració dels 900 anys de la consagració de l’església de Sant Esteve. Trenta campanes d’esglésies de tot el municipi van sonar al mateix temps en motiu de l’efemèride, i el Bisbe de Girona Francesc Pardo va presidir l’ofici solemne.


Els repics de campanes va marcar l’inici d’una diada per recordar a la Vall d’en Bas. Dissabte al matí es van commemorar els nou segles de la consagració de l’església de Sant Esteve d’en Bas. Per a celebrar l’aniversari, diversos voluntaris van fer-les sonar alhora en base a una partitura composada per a l’ocasió, des de quinze campanars repartits per la Vall.

Xavier Pallàs, musicòleg: Això permetrà crear una mena de concert, com si tota la vall fos una gran orquestra. Tots els campanars estan coordinats. Tots tenen el seu guió, per tal que vagin dialogant entre ells i creïn un efecte sonor molt especial.

Aquest insòlit concert, que va durar uns trenta minuts, va poder escoltar-se des de diferents punts de tota la Vall. Més enllà de commemorar l’efemèride,  la iniciativa també buscava posar en valor els tocs de campana com a patrimoni.

Xavier Pallàs, musicòleg: “Una fita històrica. Penso que tenim un patrimoni molt important d’esglésies a la Garrotxa. De fet, aquesta tocada de campanes també és una manera de reivindicar les campanes com a part d’aquest patrimoni”.

 La jornada festiva va seguir amb l’ofici solemne a la mateixa església presidit pel bisbe de Girona Francesc Pardo. Durant la missa es va descobrir un nou vitrall i el Bisbe va consagrar l’altar. La celebració dels 900 anys va allargar-se fins a la tarda amb un aperitiu ball de gegants, dinar popular, activitats infantils i xocolatada per a tothom.