Aproven de forma inicial el Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa per ordenar i gestionar l’espai

Aquest migdia s’ha signat l’aprovació inicial del Pla de Protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa, que pretén ordenar i gestionar la zona. Es tracta d’un pla molt esperat per l’espai, perquè feia 22 anys que es regia per normes transitòries que havien impossibilitat molt la gestió del territori. El document vol protegir el medi natural i incrementar el potencial de l’Alta Garrotxa a través de noves activitats.

L’Alta Garrotxa és una zona d’alt valor natural, però tot i ser un espai natural protegit, des del territori li mancava un pla que permetés regular la protecció, ordenació i gestió d’aquest espai. Fins ara, funcionava amb unes normes de caràcter temporals aprovades fa més de dues dècades, una situació que complicava molt qualsevol activitat en l’espai, i que s’ha desencallat ara, amb l’aprovació inicial del Pla de Protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa.

Santi Reixach, president del Consorci de l’Alta Garrotxa: “Era d’aquelles coses que no ens crèiem que arribaria mai. Hem tingut sort que hi ha hagut un director general que hi ha cregut. Portàvem molt de temps en precari.”

Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa: “Al 96 es van posar unes normes transitòries que semblava que havien de durar un any. Fa 22 anys que s’apliquen aquestes normes.”

Aquest Pla de Protecció del medi natural i del paisatge, elaborat de forma conjunta amb el Consorci de l’Alta Garrotxa i amb la col·laboració del territori, pretén ordenar i gestionar més de 50.000 hectàrees de tretze municipis de la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Ripollès. Divideix l’espai en dues àrees: una d’elles tindrà una protecció ambiental estricta, amb línies de gestió per afavorir el foment de la dinàmica natural; l’altra zona comptarà amb una regulació d’ordenació i gestió per afavorir l’impuls de noves activitats compatibles amb la preservació del medi, incrementant el potencial de finques poc productives.

Ferran Miralles, Director General Polítiques Ambientals i Medi Natural Generalitat de Catalunya: “El pla intenta donar una sortida. Si aconseguim fer un pla d’excel·lència de bosc, aquí poden sortir possibilitats econòmiques pel territori.”

De moment, no hi ha un pressupost assignat per desenvolupar el Pla Especial, però des del Departament s’assegura que tornarà a guanyar importància el Consorci de l’Alta Garrotxa. Es tracta del primer pla d’aquestes característiques que té Catalunya, però no serà efectiu fins a finals d’any, com a molt aviat. Ara se n’obrirà un període d’exposició pública que durarà tres mesos.