L’Ajuntament d’Olot i l’Assemblea d’Artistes no retiraran el mural de La Manada si no hi ha una raó administrativa que ho justifiqui

El PP de Girona va emetre ahir un comunicat de premsa on expressa el seu malestar per la presència de l’obra La Manada, de Quim Domene, a la façana de l’Ajuntament d’Olot. En el mural, una interpretació de La Càrrega de Ramon Casas, s’hi poden veure el Rei Felip VI i els dirigents del PSOE el PP, Ciutadans i Vox a cavall, darrera l’escultura El Desconsol, de Josep Llimona, que segons l’artista representa Catalunya.


A la nota de premsa que han enviat als mitjans, el Partit Popular es mostra indignat pel contingut de l’obra, que considera una falta de respecte a la corona i als representants polítics. Per això n’exigeixen la retirada immediata.

Concepció Veray, Portaveu Partit Popular Girona: “Hi ha línies vermelles que no es poden creuar sota cap concepte i aquesta és una d’elles. I menys quan es relacionen a aquest mural dos àmbits o coses totalment diferents com són la sentència de La Manada, que nosaltres ja vam dir que respectàvem, però que no compartiem i el procés separatista independentista. Si l’alcalde d’Olot vol ser l’alcalde de tots els olotins i olotines el que ha de fer és retirar aquest mural de la façana”

L’Alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, ha respost a la demanda dels populars. Afirma que el mural es troba en un espai públic cedit a un col·lectiu i que el PP no ha enviat cap petició formal al consistori.

Josep Maria Corominas, Alcalde d’Olot: “Qui té la responsabilitat de gestionar l’espai és el Col·lectiu d’Artistes de la Garrotxa perquè l’Ajuntament d’Olot els hi va cedir per més d’un any i no tenim cap petició oficial més enllà de comunicats de premsa, i sobre això no treballem. Quan arribi una petició oficial, com totes, l’estudiarem i contestarem”

Qui també s’ha pronunciat sobre el cas en un comunicat són els promotors de la iniciativa, l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa. Consideren que l’acció es una forma més de llibertat d’expressió i de moment, no la retiraran.

Joan Serra, Portaveu Assamblea Artistes Garrotxa: “Si hi hagués una raó administrativa que justifiqués que s’hagués de treure, evidentment no farem una ‘pataleta’ i la treurem. Però si no hi ha una causa administrativa legal que obligui a retirar-la, no té cap sentit que ho fem. L’art i l’expressió artística és lliure de ser interpretada per aquells que la consumeixen, no té sentit que aquells que la consumeixen la vulguin prohibir”

No és la primera vegada que la iniciativa “Sobrecàrregues” de l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa provoca reaccions entre els partits polítics. Al setembre, l’obra de Jaume Bach va fer que el PSC d’Olot en demanés la retirada. En aquesta ocasió el Partit Popular de Girona es reserva el dret d’emprendre altres accions si no s’atén la seva petició.