Les presidentes de clubs esportius garrotxins reclamen més presència de les dones en l’àmbit directiu de les entitats

A la Garrotxa, les juntes dels clubs esportius compten cada cop més amb equips paritaris. De totes maneres, les presidentes es compten amb els dits de la mà. Segons elles, la situació ha millorat molt en els darrers anys però falta un impuls de tota la societat perquè les dones agafin el relleu al capdavant de les entitats esportives.

La Garrotxa és una comarca amb nombroses entitats esportives, però les seves juntes acostumen a tenir molts homes i poques dones, i en el cas de la presidència, se’n troben comptades. Gemma Soy, presidenta del Club Natació Olot, i Gemma Prat, del Club Bàsquet Olot, són gairebé les úniques que hi han a tota la comarca. Tot i això, consideren que les entitats garrotxines han avançat més que en altres zones sobre donar responsabilitats a les dones, però creuen que queda camp per córrer.

Gemma Prat, presidenta Club Bàsquet Olot: “A les reunions que vaig, habitualment veig molts més homes que dones. Falta una presència mediàtica i social més important de la dona per tal d’arribar a aquests alts càrrecs.”

Pel que fa a les juntes esportives, els dos clubs compten amb directives gairebé paritàries, gràcies als mèrits assolits per les mateixes dones. Tot i això, consideren que s’hauria de posar facilitats perquè accedissin als nuclis de decisió dels clubs.

Gemma Soy, presidenta Club Natació Olot: “Ens hem basat sempre valorant les capacitats de cada persona i les idoneïtats per aconseguir el càrrec més enllà del gènere.”

Gemma Prat, presidenta Club Bàsquet Olot: “Les juntes cada vegada compten més amb les dones, però falta donar un pas endavant i facilitar més el seu accés a les directives.”

Un altre camp on es nota la falta de dones és en els tècnics. Els alts càrrecs de les seccions acostumen a ser masculins, i des dels clubs es reclama treball a les federacions per tal que les dones puguin accedir a aquestes titulacions

Gemma Soy, presidenta Club Natació Olot: “Quan busquem algun entrenador o director tècnic, la gran majoria dels currículums que ens arriben són d’homes. Aquí falta treball per la part de les federacions per aconseguir que les dones també s’incorporin en aquest aspecte dels clubs esportius: s’ha d’aconseguir atreure l’àmbit femení perquè passi a disposar de titulacions per exercir aquests càrrecs.”

Tant el Club Bàsquet Olot com el Club Natació Olot són dues entitats que en la seva vessant esportiva compten amb una presència important de noies, on avui dia ja no hi ha problemes per tenir un esport femení destacat. Només falta que tinguin les mateixes facilitats que els homes perquè les millors puguin ser considerades esportistes d’elit.