Un 10% de les embarassades estan exposades al cànnabis a l’inici de la gestació

Segons un estudi realitzat pel Comitè de Salut Mediambiental de l’Associació Espanyola de Pediatria, un 10% de les embarassades estan exposades de forma activa o passiva al cànnabis i un 4% de les dones en consumeix a l’inici de la gestació. És el que s’estreu després d’analitzar les dades de 2400 parelles de les Unitats Mediambientals Pediàtriques de la Garrotxa i de Múrcia, pioneres a l’estat espanyol.

Ferran Campillo, Pediatra PESHU Garrotxa: “Sota una repercussió molt important que pot afectar al neurodesenvolupament d’aquestes criatures. Hi ha gent que senzillament necessiten aquesta informació en el moment en el qual s’assebenten que estan embarassades o que estan preparant l’embaràs, quan donem aquesta informació dels possibles efectes que pot tenir de seguida hi ha una secessió del consum. D’altres no tenen aquesta percepció de risc i poden estar consumint perquè és un producte natural i no en són prou conscients. Per això entra la nostra feina de detectar-ho i de fer una actuació”

L’exposició de les parelles embarassades a substàncies tòxiques ha estat un dels temes tractats a les primeres jornades de Salut Mediambiental Pediàtrica, que s’han celebrat avui a l’Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa. Segons els experts, desenvolupar tot el que té a veure amb el medi ambient i la salut dels infants és una oportunitat de futur.

Juan Antonio Ortega, Unitat Salut Mediambiental Pediàtrica Múrcia: “Tenim uns reptes molt importants i es necessiten construïr models per millorar l’assistència i la necessitat de les futures generacions. Estic molt content, penso que vostès, els catalans, també han d’estar molt contents pel què suposa aquest petit exemple de la PESHU Garrotxa, una unitat de pediatria vital a una comarca catalana, que pot ser un exemple de bones pràctiques per la resta del continent”

 

Joan Guix, Secretari Salut Pública Generalitat: “Llavors des del punt de vista de la salut pública la nostra feina és essencialment evitar les malalties i els problemes de salut i el poder tenir aliances estretes amb unitats d’aquest tipus i aquesta és pionera a Catalunya i és una de les inicials en tot l’estat. La bona noticia és que a partir d’aqui farem feina a la Garrotxa, amb la unitat i amb l’Hospital d’Olot”

La primera Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de Catalunya es va posar en marxa fa dos anys i mig a l’Hospital d’Olot. En aquest temps cada cop són més les famílies que omplen el full verd del sistema de cribatge mediambiental de l’embaràs, pensat per detectar factors de risc en les parelles.