Les puntaires i la Marboleny van ser alguns dels protagonistes de la Fira Tèxtil de Sant Jaume de Llierca

Aquest diumenge Sant Jaume de Llierca ha celebrat la tradicional Fira Tèxtil, coincidint amb la festa de Sant Josep. Durant tot el dia s’ha pogut gaudir de tota mena d’activitats, de les quals han destacat la jornada dedicada  les puntaires i l’espectacle de dansa ofert per l’Esbart Marboleny.


Una de les raons de ser del municipi de Sant Jaume de Llierca és seu passat industrial tèxtil, i és per això que des de fa més de dues dècades celebren, coincidint amb Sant Josep, la Fira Tèxtil, que s’ha dut a terme aquest diumenge amb activitats de tota mena. La més important, segurament, la tradicional quedada de puntaires, amb demostracions i tallers d’aquest art de les manualitats, i que aquest any n’ha aplegat 202, el màxim que podia encabir el Centre Cívic santjaumí.

 Paqui Masó, presidenta de les puntaires de Sant Jaume Llierca: “Aquí es veu com fan puntes, llavors fan mocadors, fan vànols… és molt maco. En definitiva, una varietat de coses amb punta.”

Durant tot el matí s’han pogut veure demostracions i tallers de les diverses puntaires, autèntiques obres d’art fruit d’una forta passió treballada a base de paciència.

Maria Vallès, puntaire: “La meva mare ja era puntaire i les meves ties també, i jo ja en faig des de petita. No és difícil, és tenir-hi pràctica. Primer de tot s’ha de saber punta, però és fàcil, no costa gens.”

Montserrat Pla, cap de puntaire: “Hi ha aquesta senyora que fa un entradó, aquesta altra fa un vànol. I llavors encara hi ha moltes més senyores, ja veieu que hi ha moltes puntaires.”

 Jordi Cargol, alcalde de Sant Jaume de Llierca: “És un dels dies més importants del poble, la fira més important al poble i al marge de la festa major que fem a l’estiu.”

Però a part de la tradicional jornada punatire, també hi ha hagut parades pels carrers del poble, trobada de cotxes antics i activitats per als més petits, com els inflables i una actuació de El Pot Petit a la tarda. La novetat d’aquest, però, ha estat l’actuació de tres grups de la secció Marboleny Escola amb una seixantena de nens i nenes, que han animat, i de quina manera, la festa de Sant Josep a Sant Jaume.

 Roger Casalprim, president de l’Esbart Marboleny: “Hem fet un repertori molt de carrer, per fer festa i celebrar la fira. I crec que ha servit. Amb els músics en directe la gent ens ha seguit i estem molt contents d’haver vingut aquí.”

Un autèntic degoteig de gent ha recorregut els carrers de Sant Jaume durant tot el diumenge.

 

x