Olot commemora els 100 anys de l’arribada del quadre ‘La Càrrega’ de Ramón Casas amb una exposició

Aquest dissabte s’inaugura l’exposició dedicada al quadre ‘La Càrrega’, de Ramón Casas. Comissionada pels periodistes Enric Calpena i Joan Carreras, l’exposició pretén reflexionar al voltant d’aquesta eina de repressió de l’estat cap a les masses. Segons el Museu de la Garrotxa i els mateixos comissaris l’exposició no va néixer fruit de l’1-O ni l’1-O és el tema principal de la qual.


Aquest any es compleixen 100 anys de l’arribada del quadre ‘La Càrrega’, de Ramon Casas, a Olot, i és per això que des del 23 de març i fins el 18 d’agost el Museu de la Garrotxa acollirà una exposició d’aquesta pràctica universal des de la fi de l’Antic Règim per part dels estats per tal de reprimir a les masses, comissionada pels periodistes Enric Calpena i Joan Carreras

Montse Mallol, directora Museu Garrotxa: “Ramón Casas no pretenia fer cap denúncia, ell retratava una situació un moment, que se suposa que són les mobilitzacions que es van dur a terme a Barcelona l’any 1902.”

Enric Calpena, comissari exposició: “Aquest sistema, que anomenem càrrega, es pot veure al llarg dels últims 200, amb certes evolucions tècniques pràcticament es conserva des de la Revolució Francesa.”

La inauguració, situada a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa s’inaugurarà aquest dissabte a dos quarts d’una, i en els propers mesos es duran a terme una sèrie d’activitats complementàries, des de converses i xerrades, a representacions dels artistes de la garrotxa a l’Hospici a una gran fotografia feta pel fotògraf Jordi Puig on tothom qui vulgui podrà formar part d’una càrrega monumental.

Des del museu i el mateix comissionat s’ha volgut deixar clar que l’exposició no neix dels fets de l’1-O, ja que és un treball que es porta gestant des de fa de dos anys, però que l’1-= els ha servit per representar una de les imatges més recents sobre càrregues policials.

 Enric Calpena, comissari exposició: “No és una exposició sobre l’1-O, ni molt menys, hauria de ser una altra completament i probablement no en el context d’un museu d’art. Però sí que les imatges més recents que tenim de càrregues són les de l’1-O, i per això ho mostrem.”

Pel que fa al plantejament museogràfic de l’exposició, hi abunden els cartells i la repetició, dos elements que volen remetre el carrer, quan es produeixen manifestacions o concentracions de masses.