El centre d’emergència de Sant Feliu de Pallerols atendrà una trentena de menors sense referents familiars

El centre d’emergència per a menors migrats sense referents familiars que habilitarà la Generalitat a Sant Iscle de Colltort podria entrar en funcionament aquesta mateixa setmana. Una casa de colònies d’aquest veïnat de Sant Feliu de Pallerols acollirà una trentena de nois menors d’edat. Les diferents entitats implicades i l’ajuntament han acordat crear una comissió de seguiment de l’activitat.


Més d’un centenar de veïns de Sant Feliu de Pallerols van participar ahir a la reunió informativa que va tenir lloc a la sala de Ca les Hermanes. L’objectiu de la sessió era explicar tots els detalls sobre la propera obertura d’un centre d’emergència per a menors estrangers no acompanyats en una casa de colònies de Sant Iscle de Colltort, i esvair la preocupació que la iniciativa ha generat en els darrers dies al poble. Van assistir-hi Marta Casacuberta, Directora Territorial del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Sílvia Casellas, cap del servei de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, la DGAIA, Teia Fàbrega, Directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i representants de la cooperativa Suara, l’empresa a la qual la Generalitat ha encarregat la gestió de l’equipament.

Segons van explicar, el servei no és igual que el que es va obrir a l’agost a Maià de Montcal, sinó que es tracta d’una primera porta d’entrada per a aquests joves migrats menors d’edat que, al no tenir referents familiars a Catalunya, queden sota la tutela del govern. La casa té capacitat per una trentena de nois, previsiblement d’entre 16 i 18 anys, provinents majoritàriament del Marroc o països subsaharians a la recerca d’un futur millor. Se’n faran càrrec durant les 24h del dia un equip d’unes 24 persones, entre educadors i integradors socials, treballadors socials i professionals sanitaris.

Marta Casacuberta, Directora Territorial Departament Afers Socials i Famílies: “Aquests joves quan arriben el que volen és bàsicament és documentació administrativa que els permeti formar-se i treballar. Aquests menors normalment van directament a les comissaries de policia o bé quan els identifiquen els porten a la comissaria a identificar-se”

Elisenda Xifre, Suara Cooperativa: “Nosaltres aquí el que començarem a fer és treballar amb ells, primer de tot evaluar en quin moments ens arriben, tan a nivell de salut, quin és el seu estat psicològic i a partir d’aquí començar a treballar amb ells quin serà el seu projecte de futur”

Xevi Dachs, Suara Cooperativa: “Hem d’intentar generar experiències d’aprenentatge, pre laborals i formació com la llengua, un aspecte que haurem de treballar molt de valent”

L’alcalde del municipi, Joan Casas, va deixar clar que es tracta d’una activitat de la Generalitat i va confirmar que s’ha acordat constituir una comissió de seguiment que vetlli pel bon funcionament del centre.

Joan Casas, Alcalde de Sant Feliu de Pallerols: “Molt content de la resposta de la gent del poble, perquè és un tema que comporta molta preocupació social al municipi”

La previsió és que els joves comencin a arribar en aquest nou centre garrotxí entre finals d’aquesta setmana i principis de la que ve. El temps que aquests joves passin a la Garrotxa dependrà del seu procés d’adaptació.

El 2018, més de 3.600 menors estrangers no acompanyats van arribar a Catalunya, un flux migratori en augment que enguany podria superar els 5.000.

Deixa un comentari