Oix acull la primera de les tres reunions informatives sobre el Pla Especial de l’Alta Garrotxa en el marc de la fase d’exposició pública

Oix va acollir aquest dilluns la primera de les tres reunions de presentació de les línies d’elaboració del Pla Especial de l’Alta Garrotxa. Un centenar de persones es van aplegar per escoltar les directrius que el Departament de Territori i Sostenibilitat pretén seguir després de fer un estudi minuciós de quin és l’estat actual de l’Alta Garrotxa i què necessita per vetllar per la seva protecció, després de 23 anys d’una mateixa llei que, des de fa temps, no permet tocar pràcticament ni una pedra en l’espai.


Durant la presentació es va mostrar un mapa amb les possibles mesures d’ordenació de l’Alta Garrotxa, amb una zona reguladora d’activitats en propietat privada inferior al 50%, a més de definir les zones perifèriques, de foment de la dinàmica natural i la xarxa viària.

El veïns de l’Alta Garrotxa van poder expressar les seves preocupacions durant el torn de preguntes. Entre les més destacades, què passarà amb zones privades, els problemes d’aigua, els incendis, la fusta morta, les recents plagues com l’eruga del boix, l’excés de visites o bé problemes de definició o la manca de participació, segons alguns assistents, en la redacció del pla.

Narcís Ribes, veí de l’Alta Garrotxa: “A l’Alta Garrotxa s’hi estan quedant les cases abandonades. L’única alternativa són les segones residències i anar a treballar a fora. Per lluitar contra això, l’única manera és potenciar l’activitat tradicional, i per potenciar l’activitat tradicional, tot el que vagi en la línia de limitar aprofitaments, de posar impediments i de fer regulacions amb el tema de les pastures, va en contra d’això.”

Josep, caçador i veí de l’Alta Garrotxa: “Jo convido al qui hagi redactat aquest pla que vingui un dia a cacera i li ensenyarem els maldecaps de la gent que es compra collars GPS per seguir els gossos i llavors tornar a casa amb els gossos.”

Jaume Busquets, president de l’Associació de Caçadors Montagut: “[cita del text del Pla Espacial] I el descomplaent de l’activitat unit a l’increment de l’ús públic de l’espai representa un ús d’esdevenir una font de conflicte”. Expliqueu-m’ho, traduïu-m’ho això!”

Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa: “Tu, Jaume, ja saps que jo no hi estava d’acord amb això, i que convocaria una reunió amb tots els caçadors, i ja està pensat. Amb la federació i amb la gent del departament d’Agricultura, ja està convocat, perquè la voluntat és que totes aquestes coses es defineixin bé. Jo ja us vaig dir que tampoc hi estava d’acord.”

Francesc Canalias, assessor de presidència del Consorci de l’Alta Garrotxa: “El que interessa és que tothom estigui al màxim de conforme amb tot.”

Jaume Vicens, director general de Biodiversitat i Medi Ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat: “El que es fa amb aquest document, a partir de l’estructura, és permetre fer una tramitació. L’objectiu és obrir el redactat a la ciutadania i amb la gent de l’Alta Garrotxa perquè aquests es mirin i es llegeixin el document i perquè vegin quina és l’estructura del document, per tal que llavors, si volen, puguin fer al·legacions o puguin fer les consideracions que considerin perquè al final sigui un document prou consensuat.”

Una de les coses que es va voler deixar clara és que res del que es va presentar és definitiu i que per això es duen a terme aquestes reunions.

A partir d’ara hi haurà tres mesos, tot i que es podria allargar un o dos més, perquè tothom qui ho vulgui pugui presentar al·legacions al Consorci de l’Alta Garrotxa, l’ens que fa d’intermediari entre les persones implicades a l’Alta Garrotxa i la Generalitat, i es calcula que entre l’octubre i el novembre es pugui aprovar definitivament el pla.

Santi Reixach, president del Consorci de l’Alta Garrotxa. “Del que estem contents és que l’assistència i la preocupació de la gent, i el que és bo és que a partir d’ara és que tothom qui tingui algun dubte que se’n pugui parlar i que es pugui, inclòs, presentar al·legacions o el que faci falta. Tot i així, estem oberts al Consorci a resoldre els dubtes que preocupin la gent, per tal que puguin entendre exactament què és el pla.”

Les properes reunions es duran a terme al Ripollès i a l’Alt Empordà, concretament a Camprodon i a Albanyà.