L’església de Sant Esteve d’Olot ha acollit l’acte central dels 810 anys de l’arribada dels jueus de Bésiers a Olot

Vuit segles després, Olot i la ciutat occitana de Bésiers tornen a estar connectades. Aquest dimecres, a l’església de Sant Esteve, l’Associació d’Amics de Sant Esteve i el Santuari del Tura van organitzar una celebració per recordar que fa 810 anys, el 1209, un grup de jueus originaris de Bésiers, França, va refugiar-se a la capital garrotxina fugint de les guerres càtares.


L’acte s’ha promogut coincidint amb la reinterpretació d’una làpida en hebreu que forma part del Tresor-Museu de Sant Esteve, que ha permès conèixer més detalls d’aquests fets històrics. A l’acte van assistir-hi l’alcalde de la població occitana, el rabí de la comunitat jueva actual i el bisbe de Girona, Francesc Pardo.

La recuperació del vincle entre Bésiers i Olot obre la porta a noves investigacions per aprofundir en el llegat dels jueus a la ciutat, tal i com explica la làpida sinagogal que aquest dimecres s’ha presentat al públic olotí.

x