El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a permès detectar 14 casos a la Garrotxa

El programa de detecció precoç del càncer de colon i recte de l’Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa ha permès diagnosticar la malaltia a 14 garrotxins. En total s’han fet el test més de 5.600 persones, gairebé un 45% de la població d’entre 50 i 69 anys de la comarca, que estan convidats a fer-se’l, una resposta alta si la comparem amb altres comarques de la demarcació.


14 garrotxins han estat diagnosticats de càncer de colon i recte en els últims dos anys a partir del programa de detecció precoç que es porta a terme a l’Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa. Estan convidats a participar-hi tots els homes i dones de la comarca d’entre 50 i 69 anys, a partir d’una anàlisi de la femta per detectar si hi ha restes de sang.

Ruth Coromina, Cap de Consultes Externes i responsable del programa: “Són lesions que hem detectat precoçment i per tant això afavoreix perquè si s’hagués detectat quan ells haguessin tingut algun símptoma, ja hagués sigut en una fase avançada”

Aquest programa preventiu del Pla de Salut de la Generalitat va iniciar-se el 2015 a la Garrotxa i aquest mes de març s’ha tancat la segona ronda de tests amb una participació de gairebé el 45% de la població cridada, és a dir, més de 5.600 usuaris.

Ruth Coromina, Cap de Consultes Externes i responsable del programa: “És una participació alta, sí que hem disminuït una mica la participació en primera ronda. La participació acostuma a ser més alta en zones rurals i pel que fa a comarques de Girona estem en una participació alta”

 Tot i així, com que es tracta d’un càncer asimptomàtic, els professionals mèdics destaquen que és molt important que totes les persones que estiguin dins la franja d’edat passin pel programa, tal com se’ls indica en una carta que reben als seus domicilis.

Ruth Coromina, Cap de Consultes Externes i responsable del programa: “El pacient amb aquesta carta va a la farmàcia a buscar un kit, se l’emporta a casa i hi diposita un mostra de femta i llavors s’analitzarà si hi ha sang oculta. Si no n’hi ha, el pacient rebrà una carta que explica que ha sortit negatiu i que se’l tornarà a convidar d’aquí a dos anys. Si és positiu, el trucarem per programar una colonoscòpia i li explicarem tota la preparació”

El 31 de març es commemora el Dia Mundial Contra el Càncer de Colon i Recte. Actualment aquesta malaltia és la segona causa de mort de càncer a Catalunya en homes i dones, després del de pròstata i el de mama respectivament.

 

Deixa un comentari