Avui es compleixen 10 anys de la posada en marxa dels túnels de Bracons. El món empresarial de la Garrotxa i Osona va mobilitzar-se activament per aconseguir la infraestructura ja durant el govern del president Maragall. Les agrupacions empresarials de banda i banda van recollir signatures per fer notar la necessitat de la infraestructura.
Segons un estudi elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya que va encarregar el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’anàlisi cost-benefici duta a terme amb posterioritat a la seva posada en servei mostra una alta rendibilitat social, amb una taxa interna de retorn del 13,81%. La millora de la connectivitat ha incidit en la competitivitat de l’economia de la comarca, fins i tot en època de crisi. La Garrotxa ha estat una de les comarques que ha resistit millor i s’ha situat entre aquelles que més han crescut, gràcies sobretot a la seva dinàmica pròpia i no tant per raons d’economia global o d’estructura sectorial. En aquest període, s’ha potenciat el turisme de natura, s’han instal·lat noves empreses, algunes d’alt valor afegit, i empreses existents s’han renovat.
Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona: “Per al turisme ha anat bé, per al comerç també ha anat bé i per a la indústria, no en parlem”.
Òscar Rodríguez, president Cercle Euram Garrotxa: “Bracons el que ha permès ha estat revigoritzar les economies de la Catalunya d’interiror, especialment d’Osona i la Garrotxa”.
La crisi econòmica, coetània a l’obertura dels túnels, ha frustrat, de moment, l’execució de la continuïtat natural dels túnels de Bracons, una variant que ha de connectar la via amb les sortides que suposen l’A-26 i la Nacional 260, sense passar per l’interior dels municipis que es troben entremig. El sector empresarial veu l’encallament de la variant com un llast per a la millora de la competitivitat que van suposar els túnels.
Agrupacions empresarials de la Garrotxa, Osona i el Ripollès insisteixen en la seva reivindicació de disposar la variant al més aviat possible i amb dos carrils per banda en la totalitat del seu traçat.
Òscar Rodríguez, president Cercle Euram Garrotxa: “I entre altres coses també, intentar que sigui una obra pensada per al futur, no per al present immediat”.
A nivell turístic, les visites d’un sol dia incentivades pels túnels de Bracons han suposat noves problemàtiques, aglomeracions de persones i vehicles als sectors més visitants com La Fageda d’en Jordà, reptes que la comarca mira de superar amb mesures sorgides del que s’ha anomenat la ‘Taula de freqüentació’.