Les Planes d’Hostoles acull l’espectacle ‘La bugada’, dedicat a les dones, en el marc del Festival Sismògraf

L’ona expansiva del Sismògraf va arribar aquest diumenge a Les Planes d’Hostoles amb la representació d’un espectacle conduit per Labuena companyia i que portava per nom ‘La bugada’ i que neix fruit d’un taller previ que protagonitzen tot de dones voluntàries de la comarca.

Ester Forment, organització Festival Sismògraf: “Aquest any a part de l’espectacle hem ofert un taler per les dones de lles Planes i de la Vall d’en Bas, i avui en veiem el resultat aquí a Les Planes i dissabte que ve a les dotze del migdia a la Pinya.”

L’objectiu era mostrar, a través de la dansa, el rerefons d’un fet tan habitual no fa gaires dècades a casa nostra: les dones que anaven a rentar al safareig, en el cas de Les Planes d’Hostoles el safareig de la Vedruna.

Arantxa López, Labuena compañia: “No podien anar tampoc al teatre, i aquí les dones s’expliquen les seves històries, vives, amb el seu cas. Estem parlant de dones blanques i europees del 2019, això ho tenim molt clar, on som ubicades, no parlem en boc d’altre dones, d’altres temps i altres contextos.”

Els safarejos públics, un espai de trobada carregat de matisos. Un espai de neteja, el paper que la societat i la cultura li ha imposat a la dona durant molt temps. De neteja en tots els sentits, no només de la roba. Durant l’espectacle, que es duu a terme amb la implicació que cada persona del públic vol, s’hi poden veure moments de silenci i de solitud, mirades punyents carregades de significat. Mirades de resignació i frustració. Moments que sembla que aparentment nomes elles poden interpretar, i que mostren a partir del seu cos.

I tot d’una, moments d’alegria, de disbauxa, de deixar-se anar. De regalar-se el seu propi moment. Moment, també de treure tota la ira i tot allò que algunes d’elles porten reprimit al seu interior.

Però de cop torna la calma, justament quan comença una part més espiritual i sensorial de l’espectacle, que acaba amb un ball on tothom qui vulgui hi acaba participant.

Fins i tot, els directors de la companyia i creadors d’aquest homenatge a les dones.