La Vall d’en Bas celebra els 50 anys de la fusió dels seus pobles amb un documental

Aquest dissabte la Vall d’en Bas durà a terme el primer dels actes de commemoració dels 50 anys de la fusió dels pobles de la vall. A les sis de la tarda a Can Trona es projectarà el documental que s’ha estat preparant per a l’ocasió i, posteriorment, tindrà lloc una conferència a càrrec del professor de geografia de la Universitat de Barcelona, Jaume Font, i de l’estudiant de dret, Jordi Aumatell, per tal de conversar sobre les annexions municipals i obrir un debat amb el públic.

Laura Canalias, Directora de Can Trona: “Fa 50 anys però no diem que és una celebració, sinó una commemoració, volem fer memòria històrica de tot aquest procés que en el seu moment ja va tenir els seus pros i contres, gent que hi estava a favor, gent que no ho veia clar, alguns hi van guanyar i d’altres que no hi van guanyar tant. Per això, com que és una mica controvertit, teníem ganes de fer aquest documental aprofitant els 50 anys perquè serveixi també per generar una mica de debat”

Quan fa 50 anys els pobles de Sant Esteve d’en Bas, Sant Privat d’en Bas, Joanetes i la Pinya es van fusionar, va suposar un canvi important per a molts habitants. Durant aquell període també van tenir lloc altres canvis com la concentració parcel·lària o el naixement de la Cooperativa de la Vall d’en Bas, fets que el documental exposa.

Tània Ribas, Realitzadora del documental: “El documental precisament es centra en aquell moment que van passar tantes coses fa 50 anys. Què va passar, quin era el context, com va anar succeint tot cronològicament i intentar-ho exposar, que la gent en parli, que hi estigui involucrada, com els pagesos, els habitants sobre com ho van viure i què en pensaven. Fins ara, què ha suposat des de llavors fins ara, hi ha una pinzellada de les coses que han anat succeint perquè realment van passar moltes coses i són molts anys, però la base és tot el que va passar en aquell moment i com va anar”

Per fer el documental la realitzadora va recollir imatges dels anys cinquanta i seixanta i va sol·licitar l’ajuda dels habitants de la vall per tal d’aconseguir més fons fotogràfic. Amb aquest projecte es volen recordar els fets que van envoltar la creació del municipi i reflexionar sobre la controvèrsia que va generar.

Deixa un comentari