La Processó dels Dolors de Besalú celebra 320 anys d’història amb el president Quim Torra i el Bisbe de Girona com a prior

Besalú va viure aquest divendres una processó especial. La Congregació de la Mare de Déu dels Dolors va complir 320 anys. Amb motiu de l’aniversari, el prior d’enguany i encarregat de portar el penó va ser el Bisbe de Girona, Francesc Pardo. El president de la Generalitat, Quim Torra, també va voler acompanyar els besaluencs en el 320è aniversari de la congregació.

Josep Lagares, secretari de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors: “320 anys d’espiritualitat, de tradició, que poca gent ho pot dir. D’alguna forma, Besalú és un referent espiritual de la comarca, però sobretot el més important és que aglutina la gent de Besalú”.

Francesc Pardo, Bisbe de Girona: “Ser prior no és només participar en els actes d’avui. També significa, d’alguna manera, sentir-te responsable de mantenir la devoció i l’estimació per la Mare de Déu dels Dolors. Això també és una responsabilitat, però que assumeixo amb molt de goig”.


Els actes de la processó es van iniciar al migdia amb una missa amb acompanyament de l’orquestra la Principal de la Bisbal. La sortida de la processó es va dur a terme a les 9 del vespre. El Pas de la Veracreu va tornar a sortir en processó pels carrers de la vila comtal acompanyant la Verge Dolorosa després de la celebració del mil·lenari de seva arribada a Besalú de mans del comte Bernat Tallaferro el 1017. De tornada a l’església de Sant Pere, el president de la Generalitat va dirigir-se a les centenars de persones congregades per dir-los que els minuts de reflexió com els de la processó són propicis per pensar en el país, i va voler-los traslladar un missatge d’esperança.

Quim Torra, president de la Generalitat: “Aquest país se’n sortirà tal i com vosaltres heu estat capaços de tirar endavant una processó que us uneix a tots com a poble. Un país més just, més solidari i, sobretot, un país lliure. Vivim injustícies que veiem cada dia. Presó i exili. Tingueu l’esperança i la confiança que ens en sortirem”.

Durant la processó també es va poder escoltar el tradicional Cant de la Salve de Besalú a càrrec del Cor d’Apòstols. La de Besalú és una de les processons més importants que actualment se celebren a Catalunya.

 

x