Activitats molt diverses a la Fira dels Picapedrers de Castellfollit, amb Juli Hernández com a protagonista

El de picar pedra és, segurament, un dels oficis més antics que existeixen, i si un lloc ho sap molt bé és Castellfollit de la Roca, que aquest cap de setmana ha acollit una nova edició de la Fira dels Picapedres, per primer cop en dues jornades.

Bàrbara Asencio, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Castellfollit de la Roca: “L’activitat de la pedra és donar rellevància a la feina del picapedrer i com de tradicional és al poble, i volem donar-los un espai.”

Miquel Reverter, alcalde de Castellfollit de la Roca: “L’esperit de la fira és no deixar perdre els pocs picapedrers que queden a Castellfollit, molt autèntics, en un poble amb molta tradició d’aquest ofici’.”

Durant la fira s’hi va poder veure el Mercat de productes artesans, tallers de tota mena, com el d’imants de pedra, i activitats per als més petits: des d’inflables a, com no podia ser d’una altra manera, un espai d’escalada. A l’església vella també s’hi ha pogut veure l’exposició ‘Treballant la pedra’, on s’hi posa en valor l’ofici i els picapedrers que ha donat el poble.

El moment més esperat, però, el va protagonitzar Juli Hernández, qui va mostrar a tot el públic assistent com partir una pedra gegant amb ‘tascons’, l’abc dels picapedrers a l’hora de, precisament, treballar la pedra per fer-ne objectes i materials.

 Juli Hernández, picapedrer: “Això és un principi de com feien els antics picapedrers a l’hora de picar les pedres, amb ‘tascon’, i el repartiment de pedres servia per fer cantoneres, piques…”

En definitiva, la fira que pretén posar en valor i donar vida a aquesta tradició; ni que sigui perquè un dia, qui sap, un nen o nena sigui el successor d’en Juli.