Mor l’arqueòleg, historiador i museòleg garrotxí Gabriel Alcalde

L’arqueòleg, historiador i museòleg garrotxí Gabriel Alcalde va morir ahir a l’edat de 60 anys després de lluitar contra una llarga malaltia.


Alcalde era conegut a la ciutat per la seva tasca cultural i d’investigació majoritàriament en el camp de l’arqueologia, treballant en alguns jaciments a la comarca de la Garrotxa, com el del Pont de Llierca o a Sant Joan les Fonts. Gabriel Alcalde va ser director del Museu de la Garrotxa entre els anys 1983 i 1997, del qual va ser un dels propulsors tal i com el coneixem avui en dia.

Actualment era professor titular del grau en  Història de l’Art a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, on també formava part del grup de recerca d’arqueologia, prehistòria i patrimoni, a més d’estar dins l’Institut de Recerca Històrica.

Gabriel Alcalde també va  ser director de l’Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona, i de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Entre els seus treballs destaca la seva participació en el descobriment del jaciment arqueològic neolític de la Draga a Banyoles, a principis dels 90, i va publicar nombrosos llibres majoritàriament de temàtica museística conjuntament amb altres autors, com ‘El Museus: una nova dinàmica’, però també treballs relacionats amb jaciments arqueològics, com el de La Prunera a sant Joan les Fonts.

Alcalde també era conegut per la seva vinculació amb la faràndula gegantera olotina i el fet de ballar-los, i és que va ser un dels artífexs de la recuperació d’aquesta tradició.