El Consorci Forestal de Catalunya dona suport als propietaris de l’Alta Garrotxa sobre el nou Pla de Protecció

Les trobades informatives que s’han portat a terme a la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Empordà han evidenciat diferències entre la Generalitat i els propietaris de finques rústiques de l’Alta Garrotxa al voltant del Pla de Protecció del Medi Natural i el Paisatge. Els propietaris dels terrenys afectats creuen que el pla inclou mesures de protecció massa restrictives i que no tenen en compte la gent del territori, una posició que comparteix el Consorci Forestal de Catalunya.

Josep Maria Valls, Membre Consorci Forestal de Catalunya: Pensem que quan tens una zona protegida totes les propietats tant si son camps de conreu com boscos són de la gent del país. Voler-ho gestionar sense tenir en compte la gent i les seves dinàmiques es impossible. Demanaríem que se’ns escoltés a l’hora de proposar coses i tenir presència en el Consell Rector d’aquests parcs.  


L’entitat, que aglutina propietaris i associacions forestals de tot Catalunya, considera que la proposta del Departament de Territori està encaminada cap a un model que no ajudarà a combatre l’abandonament rural de la zona. Per això recolzen una esmena a la totalitat i demanen que es replantegi per trobar l’equilibri entre les diferents activitats que es porten a terme en aquest espai natural protegit.

Josep Maria Valls, Membre Consorci Forestal de Catalunya: A més a més, aquesta és una zona amb molt d’abandonament rural. El pla ha de veure aquesta gent com una oportunitat per millorar els ecosistemes. Tenim molt clar que la pèrdua de biodiversitat s’ha degut més a l’abandonament d’aquestes activitats que no al fet de produïr-les.

Davant l’oposició de les associacions de propietaris de l’Alta Garrotxa, la Generalitat ja va anunciar que no descartava allargar el període l’exposició pública del document per poder refer-lo. Avui a les set de la tarda, al local de la Cometa de Montagut, té lloc una nova trobada de l’Associació de Propietaris per abordar quina hauria de ser la gestió forestal, turística i urbanística a l’Alta Garrotxa en un futur.

x