La Garrotxa és l’escenari de tres simulacres de rescat de muntanya

Aquesta setmana el pont de Llierca es va omplir de tot un equip de rescat professional. Es va executar una de les jornades pràctiques anuals del curs en medicina de rescat de muntanya, en aquest cas un simulacre de rescat aquàtic en barranc.

El curs es realitza al campus de Manresa de la Universitat Central de Catalunya i la Universitat de Vic i te com a objectiu integrar els coneixements teoricopràctics elementals per al tractament, rescat i evacuació de pacients en un entorn advers sigui per l’espai físic, per les condicions d’aïllament o per la situació ambiental o atmosfèrica.

Joan Casadevall, responsable del curs de rescat: S’explica les formes professionals del rescat en el medi natural, no fem servir mitjans de fortuna sinó tot són mitjans naturals, farmacologia, monitorització del pacient… coses adaptades al rescat de muntanya i en aquest cas al rescat aquàtic.

Un total de 24 alumnes entre ells infermers, metges i bombers participen en aquest simulacre. A més, ha comptat per primera vegada amb la participació del GRAE subaquàtic, un equip d’actuacions especials de la unitat del cos de Bombers especialitzat en salvaments i rescats sota l’aigua.

Avui es troben amb casos reals, tots ells vistos en anys d’experiència. Tots ells són casos senzills: pacients conscients, amb fractures perifèriques, costelles, una persona angoixada i agitada a l’aigua…

El pont de Llierca és l’única ubicació garrotxina que s’ha triat per a aquestes jornades; Beuda i Sadernes també  han estat escenari d’aquests simulacres amb el rescat en cova i el rescat en roca.