El Debat d’Olot permet confrontar propostes en un format àgil amb l’habitatge, la variant i el model turístic com a debats més vius

El format del Debat d’Olot als cinc candidats amb representació a l’Ajuntament, organitzat per cinc mitjans de comunicació de proximitat de la comarca, ha plantejat un model àgil amb preguntes directes i intervencions de com a màxim un minut per debatent que ha descol·locat primerament els caps de llista, però que ha contribuït a dinamitzar les seves propostes. “Ha permès veure el fons d’armari que teníem cadascún de nosaltres”, ha sentenciat el candidat de JxCat, Pep Berga, a la fi del programa. Els punts més debatuts han estat els referits a l’habitatge, la variant d’Olot i l’Espai Cràter com a exemple de model turístic i econòmic per a la ciutat.


Un dels debats més candents ha girat entorn de l’obertura del parc d’habitatges buits que hi ha a la ciutat. El candidat d’Olot en Comú-Podem, Xavier Garcia, ha parlat de la seva proposta de destinar un tant per cent de noves promocions a habitatge assequible i el del PSC, Josep Guix, ha parlat de comprar pisos mitjançant l’empresa pública GUOSA, rehabilitar-los o enderrocar-los i habilitar-los per a lloguer social. El cap de llista de Junts per Catalunya li ha contestat que aquesta és una política irrealitzable i que l’única opció és convèncer els propietaris. Ha proposat un instrument público-privat per obrir el parc. Guix li ha respost que la compra es realitzaria amb un crèdit que no seria a fons perdut, ja que es retornaria amb el lloguer. La candidata d’ERC, Anna Barnadas, ha dit que cal treballar amb la llei de l’habitatge per sancionar, si cal, els grans tenidors. En aquest sentit, el cap de llista de la CUP, Lluís Riera, ha dit que cal emprar paraules gruixudes, com expropiar. Riera aha proposat una gran oficina d’habitatge que sigui capaç de gestionar el 30% de l’habitatge de la ciutat.

En matèria de promoció turística, la candidata d’ERC, Anna Barnadas, ha expressat que l’Espai Cràter plantejat per Junts per Catalunya és oposat a un model de qualitat de diversos dies a la ciutat. Pep Berga li ha respost que és necessari per al comerç i la restauració del centre de la ciutat i per aprendre a respectar l’entorn. Barnadas hi ha criticat els 800.000 euros municipals que es planteja gastar mentre que el Nucli Antic “cau”. “Aquests diners han de ser per a les persones”, ha dit, “és com anar a Islàndia a veure les glaceres i anar-les a veure en un centre”. Berga ha explicat que és un equipament pensat des del 2012, quan es va començar a cercar el finanáment. El candidat de la CUP, Lluís Riera, ha dit que el fet de construir nous equipaments “s’ha de frenar” i ha advocat per propostes menys costoses com itineraris que permetin veure el patrimoni natural. Josep Guix, cap de llista del PSC, ha dit que sí que creu en l’Espai Cràter, que ajudarà de retruc al Nucli Antic. En les seves intervencions, el candidat d’Olot en Comú-Podem ha proposat que les polítiques de dinamització no se centrin només a ajudar el comerç del centre de la ciutat i es portin a altres sectors.

Un altre punt de debat viu ha estat entorn de la construcció de la variant d’Olot. La candidata d’Esquerra ha parlat de no vendre fum i frustrar les expectatives dels veïns de l’avinguda Sant Jordi. “S’ha de treballar i callar. Cal un gran lobby de pressió que impliqui a tots els actors de la ciutat”, ha dit. Preguntats per si cal un pacte de ciutat per a la variant, el candidat de JxCat, Pep Berga, ha dit que no cal, sinó que el que cal és que es faci la infraestructura. Josep Guix ha dit que sí que cal i ha recordat els compromisos que s’han aconsegit amb el Govern de Pedro Sánchez per a la variant nord. Berga li ha recordat en aquest punt que l’acord no està encara signat. Preguntats sobre si es comprometen a dir als veïns de l’avinguda Sant Jordi que el problema el tindran solucionat en quatre anys, Berga ha estat l’únic candidat que s’ha compromès a intentar-ho. Xavier García ha col·locat la prioritat en solucionar la mobilitat interna de la ciutat. Riera, de la CUP, ha proposat mesures de mobilitat com la municipalització del TPO, una xarxa de bicicarrils “sensata” i plataforma única per a alguns sectors.

En el tram final del debat, s’ha preguntat als candidats sobre les possibilitats de pacte. García, d’Olot en Comú-Podem, ha dit clarament que intentaria un pacte amb les esquerres com ja va fer a l’inici de l’anterior mandat. Barnadas ha dit que pactarà amb aquells partits que vulguin transformar la ciutat i siguin, com a mínim, autodeterministes. En aquesta línia també s’ha expressat Pep Berga, qui ha tornat a dir que no repetirà un pacte amb el PSC. El seu candidat, Josep Guix, ha dit que per a ells l’important són els programes i que ara intentaria un govern de forces progressistes. El candidat de la CUP ha descartat pactes de govern amb Junts per Catalunya i el PSC, ja que no les considera forces del canvi.

x