JuntsxCat guanya les eleccions municipals a la Garrotxa amb 11 alcaldies i ERC dobla les que tenia

Artur Ginesta, d’Independents per Argelaguer, ha revalidat l’alcaldia al municipi amb una llista única. Ho ha fet amb 186 vots, 22 menys que ara fa quatre anys i amb una participació que ha fregat el 84%.

A Beuda, on es votaven llistes obertes i, per tant, s’escollien regidors, Bernat Sanz (JxCAT) és el candidat més votat i manté els mateixos regidors que tenia fins ara. La coalició de JxCAT, ERC i la CUP aconsegueix els cinc regidors, i deixa sense lloc al consistori a Josep Serra d’Unit pel Progrés (PSC). El regidor que perden els socialistes ha anat a mans de la CUP, que el 2015 en va aconseguir un.

Lluís Guinó (JxCAT) tornarà a ser l’alcalde de Besalú. Junts per Catalunya ha aconseguit vuit regidors i, per tant sobrepassa el llindar de la majoria absoluta que al municipi se situa en sis regidors. Guinó, que porta 24 anys com a alcalde, sumarà un nou mandat. Això sí, aquesta vegada al ple del consistori hi haurà una nova força política. La llista de Més Besalú-AM, adscrita a ERC i encapçalada per Alfred Cairó, ha entrat amb tres regidors.

No hi ha hagut sorpreses a Castellfollit de la Roca. Miquel Reverter (ERC-AM) revalida l’alcaldia amb més vots que el 2015 i sis regidors. Reverter governarà de nou amb majoria absoluta, que se situa a cinc regidors. Es dona el fet que el municipi ha perdut habitants durant els últims quatre anys i, per tant, també disminueix el número de regidors al consistori. Aquest fet, sumat a la pèrdua de vots, situa a Junts per Catalunya amb només un regidor i que correspon a la candidata Coral Vilà.

A Maià de Montcal, Joan Gainza (JxCAT) ha guanyat les eleccions amb llista única. Junts per Catalunya ha tingut més suports que el 2015, passant dels 168 als 211.

A Mieres l’actual alcalde, Enric Domènech (Vivim Mieres), seguirà a l’alcaldia quatre anys més. Domènech, que fins ara ha governat sota les sigles de la CUP, es presentava ara com a independent. Aquesta decisió no li ha anat gens malament a les urnes i els votants li han donat fins i tot més suport del que ja tenia. Vivim Mieres, doncs, passa de quatre regidors, el punt on se situa la majoria absoluta, als cinc regidors. De la seva banda el PSC-CP, que es presentava per primera vegada, ha aconseguit dos regidors.

A Montagut i Oix no hi haurà canvis en aquest mandat. Mònica Boix, de Som Montagut i Oix, seguirà essent l’alcaldessa. La llista única ha rebut més suports que el 2015, passant dels 324 als 470 aquest 2019. En aquesta ocasió, però, la llista de Boix ha preferit presentar-se com a partir independent i no sota les sigles de Junts per Catalunya.

A la capital de la Garrotxa és una de les sorpreses de les eleccions municipals. Junts per Catalunya obté la majoria absoluta a l’aconseguir onze regidors. Per tant el resultat confirma el relleu de Josep Maria Corominas a Pep Berga. Esquerra Republicana de Catalunya, que es presentava amb una cara nova, Anna Barnadas, es confirma com a segona força, amb els mateixos cinc regidors que ja tenia. El PSC obté millors resultats amb vots que el 2015 amb el mateix candidat, Josep Guix, i li permet mantenir els tres regidors al consistori. La CUP, amb Lluís Riera al capdavant de la llista, perd un regidor i ara estarà a l’Ajuntament amb dos. No és l’única força que perd representativitat. Olot en Comú, encapçalat per Xavier García, es queda fora del consistori i perd l’únic representant que tenia. Aquests dos regidors són els que guanya precisament JxCAT. Ni Ciutadans ni VOX aconsegueixen entrar a l’Ajuntament d’Olot.

A Sales de Llierca, Miquel Palomeras (PSC) governarà una nova legislatura. La seva candidatura era la única llista que es presentava en aquestes eleccions municipals. Palomeres ha rebut fins i tot més vots que ara fa quatre anys. Ha passat dels 69 als 91 vots.

Tampoc hi ha novetats a les Planes d’Hostoles on Eduard Llorà, de JxCAT, recull més vots en la seva revàlida a l’alcaldia del municipi. Llorà es presentava com a únic candidat al poble. En aquesta ocasió el grup d’Independents de les Planes d’Hostoles, que tenia un regidor fins ara, no es presentava a les urnes.

A les Preses no hi haurà canvis a l’alcaldia i Pere Vila, de Junts per Catalunya, seguirà sent l’alcalde els propers quatre anys. Ho farà còmodament després d’aconseguir sis regidors, els mateixos que tenia. La majoria absoluta en aquest poble se situa als cinc regidors. La candidatura de +aprop i adscrita a ERC, encapçalada per Mari González, ha aconseguit els mateixos resultats que 2015 i es queda amb els tres regidors que ja tenia.

Riudaura és un dels municipis on hi havia posada l’atenció durant la nit electoral. El fins ara alcalde, David Jané, no es presentava a la reelecció i, per tant, l’alcaldia se la disputaven entre Junts per Catalunya i Riudaura Plural, adscrita a ERC. Finalment el candidat republicà, Agustí Llop, serà el nou alcalde a l’aconseguir la majoria absoluta amb 4 regidors. Un resultat molt ajustat, només 52 vots més que Junts per Catalunya, que entra a l’Ajuntament amb 3 regidors. El seu candidat era Miquel Puig.

A Sant Aniol de Finestres l’actual alcalde, Francesc Oliveras, ho seguirà sent quatre anys més després de revalidar els 5 regidors que ja tenia. La majoria absoluta al municipi se situa en 4 regidors. El candidat d’Independents per Sant Aniol, Ferran Tetas, i que substituïa a Xavier Cusell, ha aconseguit mantenir els 2 regidors que ja tenia.

A Sant Ferriol no hi ha novetats a l’alcaldia però sí en el repartiment de regidors en la resta de forces polítiques. Albert Fàbrega, de Junts per Catalunya, tornarà a ser alcalde del municipi. Josep Masmitjà, d’Independents per Sant Ferriol, perd el regidor que tenia i no tindrà representació a l’Ajuntament en aquest mandat. Masmitjà ja va perdre l’alcaldia el 2015 quan va deixar CiU i es va presentar per ERC. El regidor que que perden els republicans el guanya l’independent David Jiménez.

A Sant Jaume de Llierca l’actual alcalde, Jordi Cargol de JxCAT, revalida l’alcaldia de amb més d’un centenar de suports més respecte les anteriors eleccions, passant dels 459 als 464. La seva era llista única a les urnes.

A Sant Joan les Fonts l’atenció estava posada en el resultat que aconseguiria Junts per Catalunya amb el canvi de candidat. Joan Espona, qui ha estat l’alcalde els últims 24 anys, no es presentava a la reelecció. Al seu lloc hi havia Maria Vidal, que serà alcaldessa per només 37 vots més respecta a la candidata de Sant Joan Plural (ERC), Isabel Rigat. Vidal ha aconseguit la majoria absoluta, amb 6 regidors, i Rigat en tindrà 5. En aquesta ocasió la CUP no presentava llista.

Santa Pau és una de les alcaldies que consolida ERC. Els fins ara alcalde, Pep Companys, ho seguirà sent i amb més suports que fins ara. Els republicans han sumat un regidor més, fins als vuit. Aquest regidor el perd Junts per Catalunya, que no ha aconseguit el canvi al municipi amb David Nájera al capdavant de la llista.

A Sant Feliu de Pallerols és on es produeix un dels canvis importants a l’Ajuntament. Joan Casas, fins ara sota les sigles de CiU, es presentava a la reelecció amb una marca independent, la de Connectats per Sant Feliu. Casas ha perdut l’alcaldia amb dos regidors. El seu lloc a Junts per Catalunya l’ocupava Fèlix Castanyer que ha rebut dos regidors més. Les eleccions al poble les ha guanyat Artur Colomer, candidat d’Units per Sant Feliu-ERC, amb cinc regidors i majoria absoluta.

A Tortellà victòria clara d’ERC amb el músic Josep Reig com a candidat. Els republicans aconsegueixen sobrepassar la majoria absoluta amb cinc regidors, Els segueixen la llista de Fem Tortellà, amb Núria Orri. Aquesta llista ha rebut dos regidors. La victòria d’ERC deixa fora del consistori a Junts per Catalunya, que fins ara tenia dos regidors.

A la Vall de Bianya el candidat de Junts per Catalunya, Santi Reixach, tornarà a governar els propers quatre anys. La seva era una llista única al municipi. Tot i així ha rebut més suports que ara fa quatre anys, passant dels 618 vots als 641.

Finalment a la Vall d’en Bas és una altre de les alcaldies que ERC consolida. La Vall Plural de Lluís Amat ha aconseguit dos regidors més que el 2015, quan ja va assolir la majoria absoluta. Ara tindrà vuit regidors. Aquests dos són els que perd Junts per Catalunya, que amb Toni Arimany no han aconseguit el canvi al segon municipi amb més habitants de la Garrotxa després d’Olot.