Una comissió ciutadana homenatja els 125 anys de la fundació del Centre Obrer d’Olot

El 29 de juny de 1894, el dia de Sant Pere, es va fundar el Centre Obrer d’Olot, considerat un dels principals casinos olotins on s’hi duien tota mena d’activitats a més de ser el més obert de l’època a la ciutat i referent per a les classes populars i treballadores. El centre va funcionar 45 anys, situat a l’actual Núria Social, fins que el 1939 l’exèrcit de Franco el va dissoldre i molts dels seus representats van acabar exiliats, empresonats i en alguns casos executats.

Al Centre Obrer d’Olot s’hi van poder veure pel·lícules comercials sense censura, va ser qui va constituir els sindicats de classes, a més de crear la principal Escola d’Adults d’Olot i acollir la primera escola d’infants laica. Per tot això una comissió ciutadana formada per gent molt diversa ha programat un seguit d’activitats durant aquest mes de juny per commemorar els 125 anys.

Joan Barnadas, membre org actes commemoració 125 anys Centre Obrer Olot: “El nostre objectiu era recuperar la memòria històrica, recordar què era el Centre Obrer, què feia, quines persones hi van treballar, que molts d’ells són oblidats i van fer una bona tasca per a la ciutat i actualment després de tants anys de dictadura i de democràcia liberal, no han estat recuperats”

El dia 1 de juny s’inaugurarà l’exposició ‘Els altres olotins’ que es podrà veure al carrer del Carme i el dia 15 es presentarà ell llibre del mateix Joan Barnadas ‘El Centre Obrer d’Olot (1894-1939)’. Dues mirades al passat però també mirades al present.

Raúl Valls, membre org actes commemoratius 125 anys Centre Obrer Olot: “El dia 8 de juny ens introduirem amb el tema de la condició obrera avui, és a dir, com ha evolucionat i quins són els canvis que s’han donat. Què vol dir ser obrer avui i jo crec que això és un tema interessant. Tindrem dos historiadors de la Universitat de Girona”

També s’inclouen xerrades i col·loquis, per tancar amb la gran festa: la Revetlla de Sant Pere amb sopar popular a l’antic solar de Can Sau el divendres 28 de juny.

x