L’entorn natural de les depuradores garrotxines gaudeix d’una bona i acceptable qualitat mediambiental, segons Agbar

La depuradora d’Olot ha celebrat aquest matí el Dia Mundial de la Diversitat Biològica, on s’ha presentat el pla d’acció de biodiversitat a les diferents depuradores de la Garrotxa i l’estat ecològic dels rius de la comarca. La situació de l’entorn natural de les plantes de tractament és acceptable, segons els ens oficials.

Des de fa alguns anys, les estacions depuradores residuals compten amb voluntaris que fan censos dels ocells que veuen als voltants dels equipaments de tractament. Es tracta d’una iniciativa sorgida a través del programa BiObserva, del grup Agbar, i que ha presentat les seves conclusions aquest dijous per celebrar el Dia Mundial de la Diversitat Biològica. La voluntat dels responsables és estar atent a l’entorn natural de la planta per observar si hi ha canvis en les seves rutines.

Clara Rovira, responsable de biodiversitat Agbar: “Les plantes de tractament que tenim estan en diferents espais protegits aquí a la Garrotxa, en entorns naturals. Si tenim operaris que podem formar, podem agrupar dades de valor per conèixer com està l’entorn en general.”

Segons les conclusions de l’estudi, a l’entorn dels equipaments garrotxins no es noten alteracions amb el cens d’aus autòctones identificades. Durant la jornada, també s’ha exposat el Pla d’acció de biodiversitat a les Depuradores de la Garrotxa. Seguint l’exemple del BiObserva, Agbar, Sorea i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa volen estar atents a l’aparició de plantes invasores al voltant dels equipaments.

Clara Rovira, responsable de biodiversitat Agbar: “Ens centrem en espècies vegetals per evitar que les plantes depuradores siguin dispersores d’espècies invasores.”

En la celebració també s’ha presentat l’estat ecològic dels rius de la comarca; segons el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, el SIGMA, els nostres rius tenen una qualitat “acceptable”, amb més d’un 60% d’aigües considerades netes o molt netes.