La 21a edició del Dia de la Dalla acull més d’una cinquantena de participants en el tradicional concurs als Hostalets d’en Bas

Sota un sol imponent s’ha dut  terme aquest diumenge la 21a edició del Dia de la dalla als Hostalets d’en Bas, una de les jornades més arrelades i amb més tradició d’aquest municipi de la Vall. Un cap de setmana dedicat a la dalla però que pretén anar molt més enllà.

 Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas: “Aquest any a més a més hem tingut xerrades, un escape room. La idea és anar fent activitats que vagin posant en valor aquest dia.”


El plat fort, però, sempre coincideix amb la celebració del concurs amb els diferents dalladors vinguts d’arreu de Catalunya i fins i tot de fora, com del País Basc o França.

Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas: “És absolutament gràcies a la comissió organitzadora, que tenen contactes aquí i allà, els d’aquí també van a altres llocs, a la Catalunya Nord, al País Basc etc.

 Esteve Costa, membre comissió festes Hostalets: “fem una parcel·la de 5 metres per 8 i han de fer una tallada anant i tornant, deixant un tram d’herba pel mig. Llavors calculem l’amplada que han fet inicial i final per veure si han anat paral·lels. Després  mirem l’herba que ha quedat dreta si està recte. Es calcula l’amplada mitjana i el temps, en cas d’empat. I el més important: es treu l’herba, i un jurat de 4 persones va passant a repassar si han quedat herbes dretes.”

I així ho han vist els diversos dalladors, des dels habituals i més veterans, als més jovenets, com en Jan, de només 12 anys.

Jan Orri, dallador: “ Ha estat difícil de talla, i no soc l0’únic que ho dic perquè el meu avi i un seu amic també ho han comentat. Vaig començar quan tenia set anys, el meu avia m’anava ensenyant coses… Em va agradar i vaig continuar.”

Joan Maià, dallador: “Jo de petit ja ho feia de dallar, cop de dalles i no pas amb el desbrossador. Ha sigut una mica de mal dallar, perquè estava una mica desigualat el terra, i l’herba aquesta de fulla estreta fa que costi una mica més de dallar.”

El primer classificat ha estat Garikoitz Llobregat, seguit de Josep Torrent i Altzo Xiqui; mentre que en dones la vencedora ha estat Susana Bigas, seguit de Sophie Bonadei i Nuri Freixes. Un gran jornada de la dalla per un objectiu clar:

Esteve Costa, membre comissió festes Hostalets: “Conservar aquesta eina i aquesta feina, i que no es perdi…”