Les bosses biodegradables del mercat setmanal d’Olot superen la prova pilot i es distribuiran a totes les parades

Ho hem dit a l’inici de l’informatiu. La prova pilot d’ús de bosses biodegradables a les parades d’alimentació i planter del mercat del dilluns d’Olot s’ha superat amb satisfacció. La iniciativa, pionera a Catalunya en un mercat de marxants, s’estendrà fins a finals d’any a totes les parades i es proposarà implantar també a la Plaça Mercat.


La prova pilot d’ús de bosses biodegradables a 14 parades d’alimentació i planter del mercat del dilluns a Olot ha tingut lloc durant dues setmanes amb una bona resposta per part dels compradors. La mesura, plantejada després que prop del 90% dels marxants afirmessin en una enquesta que estaven disposats a substituir les bosses de plàstic per aquest tipus de bosses compostables, es va començar a implantar el passat dilluns 20 de maig. S’han distribuït un total de 36.000 bosses biodegradables de tres mides diferents, dues per a la compra a granel i un altre tipus amb nanses, per cobrir les necessitats d’un a dos mesos de vendes. Es calcula que al mercat d’Olot es reparteixen unes 250.000 bosses a l’any.

Ramon Brunet, marxant de fruita i verdura del mercat setmanal: Nosaltres teníem una mica de por que no fossin bosses que a l’hora d’omplir-les de patates o bé de taronges o de pomes… que, és clar, de seguida hi poses un pes important de quilos. I no, no, les bosses resisteixen molt bé, perfectament, la gent les ha acceptat i potser el jovent és potser el que s’hi ha posat més. A la gent gran li costa una mica més perquè potser els hàbits que té són diferents.

Amb aquesta prova superada, l’Ajuntament d’Olot iniciarà abans de la fi de l’any l’expansió de la mesura a totes les parades del mercat.

Estanis Vayreda, regidor de Promoció Econòmica en funcions de l’Ajuntament d’Olot: El que ens plantegem en els propers mesos és aprofondir en les diferents fórmules de finançament que hi pot haver. Una és la de patrocini, que ja l’hem utilitzat aquí [a les bosses]. I com a segon objectiu, també traslladarem aquesta prova pilot a la Plaça Mercat. Ho hem anat parlant de manera informal amb els placers. Ens sembla un altre punt essencial.

La substitució de bosses de plàstic per bosses biodegradables és la penúltima de les mesures iniciades a finals dels 2018 amb la reforma del Firal. Fins ara s’han eliminat les estructures que obstaculitzaven el pas als compradors. El 80% dels marxants d’alimentació i planter han adaptat els colors de les parades als criteris de la carta del Nucli Antic i totes han col·locat un faldó. L’Ajuntament també ha repartit les subvencions per aquelles que es mantenen en òptimes condicions. Només quedarà implantar la campanya de promoció que el consistori vol fer a través de diferents mitjans de comunicació.