Argelaguer i Can Blanc inicien una nova prova pilot per definir el nou model de recollida de residus de contenidors tancats

Fa unes setmanes, a Argelaguer es preparaven els nous contenidors tancats per a aquells residus que necessiten bossa, la fracció resta, la fracció orgànica i els envasos. El Consorci de Medi Ambient SIGMA ha preparat una quarantena de contenidors que durant els propers sis mesos es trobaran a Argelaguer i al barri santapauenc de Can Blanc, que fins ara havia protagonitzat una prova similar sense contenidors tancats. Per a aquesta nova prova, s’ha millorat el sistema de tancament i d’identificació.

Pep Companys, alcalde de Santa Pau: “No vam tenir cap dubte, pensem que el model de gestió actual ha caducat”

Artur Ginesta, alcalde d’Argelaguer: “Em diuen el motivat. Motivat no, però algú ha de fer alguna cosa, i si serveix per a tots, doncs fantàstic”

S’han repartit unes 300 targetes identificatives per als dos nuclis, dues per a cada llar, i unes tires de codis QR per col·locar a les bosses que es llencen al contenidor, que s’aniran repartint des de la deixalleria mòbil. La prova es fa per d’aquí a uns anys adaptar-se a la normativa i repartir més justament la penalització per la mala selecció dels residus. Qui ho faci bé a partir d’ara, no pagarà menys, però s’estalviarà de pagar per qui ho fa malament.

Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient SIGMA: “El que estem buscant és un comptador de residus, com un comptador d’aigua, gas o electricitat, però no en tenim de residus. Per poder imputar de manera correcta les escombraries, hem de tenir un comptador de residus. Entenem que ens l’ha de donar el creuament de dades de l’ús de la tarjeta amb la qualitat del material que tenim dins les bosses”

A la Garrotxa es pot escollir entre dos models de recollida de residus, el sistema de contenidors tancats i el porta a porta. De moment, 17 dels 21 municipis ja s’han decidit pels contenidors tancats.

Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa: “És un dels que proporciona més rendiment, sent menys agressiu per als ciutadans”

Dels altres quatre municipis, queda per decidir-se Olot, municipi amb un sistema de recollida més complex, a més de dos pobles. El quart municipi, Besalú, que va decidir quedar fora del sistema de recollida comarcal, va escollir el sistema del porta a porta. Des del consorci, alerten del turisme d’escombraries que això està generant.

Francesc Canalias, director del Consorci Medi Ambient SIGMA: “Nosaltres el que estem veient en aquest moment és que fàcilment està al voltant del 20% la fuga d’escombraries del municipi que està fent porta a porta en aquests moments, que és Besalú”

El nou sistema necessitarà la contractació de certs inspectors quan s’implanti a la majoria de municipis de la comarca, una nova plantilla que ni el consorci ni el consell no volen que sigui sobredimensionada per no haver d’encarir el cost del servei més de l’obligat.